Är Tesla en aktiebubbla?

Tesla-aktien ökade 700 procent under 2020 och företaget är i dag världens högst värderade bilföretag, med ett börsvärde lika stort som Toyota, Volkswagen, Mercedes och General Motors tillsammans! Men kursen åker jo-jo och 2021 har värdet fallit en fjärdedel. Vad betyder det enorma börsvärdet för Tesla och vilka risker kan ett kursfall medföra?

Många aktieanalytiker menar att kursen på Tesla-aktien är orealistisk hög och liknar kursen vid en klassisk aktiebubbla. Med en aktiekurs på runt 600 dollar är företaget värderat till över 500 miljarder dollar. Det gör företaget till världens högst värderade bilföretag.
För att motivera en så hög kurs borde vinsten vara astronomisk. Men det är den inte. Förra året bokförde Tesla en vinst på 721 miljoner dollar på en omsättning om 31,5 miljarder dollar. Det betyder att nettovinsten är 0,1 procent av aktiekursen. Avkastningen på kort sikt är försumbar, och aktien framstår ur den synvinkeln som övervärderad.
Drar man i stället av de kostnader som direkt kan kopplas till bilförsäljningen återstår en bruttovinst på 5,4 miljarder dollar. Bolaget ter sig då betydligt mer profitabelt men inte heller bruttovinsten kan motivera aktiekursen. Bruttovinsten uppgår till 0,8 procent av aktievärdet.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill