Aston Martin får nyutvecklad V8 av Mercedes-AMG

Nu avslöjas vad samarbetet mellan Aston Martin och Mercedes ska utmynna i. Först och främst ska Mercedes AMG-avdelning ta fram en helt ny V8-motor till de brittiska sportbilarna.

I somras skrev Aston Martin och Daimler en avsiktsförklaring gällande ett samarbete men nu offentliggörs fler detaljer om partnerskapet. Viktigaste punkten i avtalet gäller en ny V8-motor. Aston Martin och Daimler-ägda Mercedes-AMG ska gemensamt utveckla en ny V8-motor som ska driva en ny modellgeneration från Aston.

 Den nya åttan ska med all sannolikhet hitta ned i ersättaren till minsta modellen Vantage som börjar bli till åren. 4,7-litersåttan i nuvarande Vantage kommer alltså inte att få fortsatt förtroende och mycket tyder på att även V12-motorn i de större modellerna kommer att fasas ut.

 Avtalet mellan Aston Martin och Daimler planerar att bredda samarbetet till att även omfatta elektronikkomponenter och de två säger sig utreda vidare samarbetsmöjligheter.

 Avtalet innebär också att Daimler tar fem procent av aktierna i Aston Martin och blir en delägare jämte Investindustrial, Primewagon och Adeem Investment.