Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Aston Martin stämmer schweizisk bilhandlare för uteblivna betalningar

Nebula Project AG heter firman som anklagas av Aston Martin för att ha undanhållit nära 120 miljoner kronor av kunders handpenning i samband med utvecklingen av nya superbilen Valkyrie.

Aston Martin Valkyrie har på sätt och vis gett den brittiska biltillverkaren huvudbry. De senaste bekymren rör en bilfirma från Schweiz vid namn Nebula Project AG som Aston Martin nu har beslutat sig för att stämma. Man har också bett schweiziska åklagare att undersöka potentiellt kriminellt beteende hos två av firmans styrelsemedlemmar.

Den engelska biltillverkaren säger i ett officiellt uttalande att den tidigare ledningen 2016 signerade ett avtal med Nebula Project för att stötta utvecklingen av Valkyrie och andra supersportbilar med mittmotor. Som en del i avtalet stod Nebula för finansieringen av Valkyries utveckling i utbyte mot kommissionsbaserade royalty-betalningar baserade på bilens produktionsvolymer.

Samtidigt har Aston Martin sagt upp sitt återförsäljaravtal med AF Cars AG, som kontrolleras av samma styrelsemedlemmar som Nebula Project, eftersom man hävdar att företaget sålt bilar på ett sätt som brutit mot avtalet. The Financial Times rapporterar att bilfirmorna har undanhållit uppemot 120 miljoner kronor som betalats av kunder i handpenning för Valkyrie.

De uteblivna betalningarna har inneburit en smäll på nära 180 miljoner kronor på Aston Martins vinster detta år. Aston Martin meddelar att man är ”fullständigt engagerade” i att kunder ska få sina Valkyrie-beställningar levererade enligt plan. Man skriver också att man i framtiden kommer se till att man tar emot alla handpenningar för specialfordon direkt, snarare än genom en tredje part. Det låter onekligen som en god idé.