Aston Martin utvecklar helt ny plattform

Efter att ha använt sig av samma plattform i över tretton år avslöjar Aston Martin att de håller på att utveckla en helt ny plattform till framtidens bilar.

För tretton år sedan presenterade Aston Martin sin V12 Vanquish som var den första bilen från märket att använda sig av den nya VH-plattformen. Sedan dess ha denna plattform legat som grund till samtliga Aston Martin-modeller förutom Cygnet, som baseras på Toyota iQ, och supersportbilen One-77 som byggdes i begränsad upplaga.

Plattformen har alltså använts som grund till modeller som Vantage V8 och V12, DB9, DBS, Virage och även fyrförrars-coupén Rapide. Aluminiumplattformen har visserligen utvecklats under åren men nu är det dags för den ålderstigna trotjänaren att börja pensioneras.

I samband med att Aston Martin rapporterade positivt resultat för 2013 bekräftade Hanno Kirner, finansdirektör på Aston Martin, att en ny plattform är under utveckling.

 – Vi utvecklar en helt ny plattform med ny teknik för att se till att nästa generations supersportbilar ligger i framkant gällande design, prestanda och teknik, säger Hanno Kirner.

Plattformen väntas ligga som grund till nästkommande generation Aston Martins som troligtvis kommer att drivas av en nyutvecklad V8 från Mercedes-AMG, som Aston Martin ingick i samarbete med under 2013. Om en ny V12:a från AMG blir aktuell är i nuläget oklart. Utvecklingen av den nya plattformen finansieras av kapital från aktieägarna Investindustrial, Primewagon och Adeem Investment. Samt en trettonprocentig ökning av intäkterna tack vare lanseringen av nya Vanquish Volante och V12 Vantage S och företagets expansion till nya marknader som Mexiko och Thailand.