Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Receptet på att nå framgång är tydligen att klämma in en suv i modellutbudet. DBX heter Aston Martins högbygge.
Receptet på att nå framgång är tydligen att klämma in en suv i modellutbudet. DBX heter Aston Martins högbygge.
Receptet på att nå framgång är tydligen att klämma in en suv i modellutbudet. DBX heter Aston Martins högbygge.
Receptet på att nå framgång är tydligen att klämma in en suv i modellutbudet. DBX heter Aston Martins högbygge. Foto: Max Earey / Aston Martin

Aston Martins försäljning rusar – tack vare suven

Brittiska Aston Martin har levt med kniven på strupen, men kan nu uppvisa en oerhört kraftig försäljningsökning för första halvan av 2021.

De senaste åren har inte varit lätta för sport- och lyxbilstillverkaren Aston Martin. De har förvisso inte gått i konkurs, något företaget gjorde hela sju gånger under 1900-talet, men hela företaget var rejält i gungning tills alldeles nyligen. Då pumpade F1-bekantingen och miljardären Lawrence Stroll in många miljoner i biltillverkaren, vilket inte räckte fullt ut. Då gick Schweiz rikaste person – Ernesto Bertarelli – in med en betydande summa pengar.

Med investeringarna kunde Aston Martin hålla näsan ovanför vattenytan, men bilförsäljningen gjorde det knappt, inte minst då den tog stryk under pandemins inledning.
895 bilar levererade Aston Martin under första halvåret 2020.

Foto: Max Earey / Aston Martin

Skruvar vi fram klockan ett år är det helt andra tongångar hos Aston Martin, nybilsförsäljningen har lyft ordentligt.
Första halvåret i år bjöd på 2 901 billeveranser, 2 006 fler än i fjol. Det är en ökning med enorma 224 procent.

Förutom att pandemins grepp har börjat släppa och därmed tillåta bilförsäljningen att öka är det framför allt Aston Martins nya giv som har gett resultat – vi syftar förstås på nya modellen DBX, som är en suv.

Allt som verkar behövas för att en biltillverkare i dag ska hitta utvägar under perioder av trångmål är att lansera en suv. Aston Martin DBX stod nämligen för mer än hälften av leveranserna, över 1 500 exemplar.

Trots de fina försäljningssiffrorna gick Aston Martin med förlust med 1,1 miljarder kronor under årets första sex månader. Det är dock betydligt bättre än förlusten på 2,7 miljarder kronor under samma period i fjol.