Foto: Simon

Återförsäljare i USA söker skadestånd från Volkswagen

Amerikanska återförsäljare säger sig ha tagit skada ekonomiskt efter den stora utsläppsskandalen och har nu påtalat att de söker skadestånd från moderbolaget Volkswagen AG.

I USA finns omkring 650 Volkswagen-återförsäljare och några av dessa har flaggat för att de kommer att söka ekonomisk kompensation hos Volkswagen AG för att lindra de ekonomiska smällar de drabbats av efter den stora utsläppsskandalen med dieselbilar, något som avslöjades och bekräftades i september förra året. Tre återförsäljare tog upp frågan på ett möte med Volkswagen-chefer, bland annat varumärkeschefen Herbert Diess, i Tyskland i förra veckan.

Hur stor summa de kan komma att yrka på anses vara för tidigt att slå fast.

Många återförsäljare har sett en dalande försäljning sedan dieselskandalen uppdagades. Dieselförsäljningen, som tidigare stod för omkring 20 procent av den totala försäljningen i USA, står numera helt stilla.

Enligt uppgift tappade en VW-återförsäljare i Chicago-området en affär värd mer än 50 miljoner kronor efter att köparen dragit tillbaka sin beställning på grund av skandalen.

Volkswagen har avsatt stora summor för att täcka olika sorters böter och skadestånd som enligt uträkningar kan uppgå till flera hundratals miljarder kronor.