Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi investerar miljarder i ny fabrik

Audi AG satsar motsvarande nio miljarder kronor i sin nya fabrik i Mexiko, där en kommande suv ska byggas.

Volkswagen-gruppen driver sedan tidigare en bilfabrik i Puebla och en motorfabrik i Silao. Tvärs över gränsen till USA ligger Volkswagens fabrik i Chattanooga i Tennessee. 

 Den nya fabriken i Mexiko ska vara en del i att öka Audis försäljning i USA till 200 000 bilar 2018, året då Volkswagen-gruppen räknar med att bli världens största biltillverkare. För Audis del är målet inställt på två miljoner sålda bilar världen över till 2020.

 Fabriken drar igång 2016 och huvudskälen till att starta fabriken i just Mexiko är bland annat närheten till både USA och Sydamerika vilket ökar vinsten genom lägre tullar. 

 En annan för Mexiko fördelaktig faktor är de lägre lönekostnaderna i Mexiko än de ursprungliga planerna på att utvidga fabriken i Chattanooga. Jämfört med Audis amerikanska bilbyggares timlön på 358 kronor är genomsnittslönen för motsvarande arbete i Mexiko 57 kronor, skriver In Auto News.

 Den nya mexikanska fabriken öppnar 2016 och ska bygga en kommande suv, men var fabriken hamnar och vilken bil det blir är ännu oklart.