Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi quattro byter namn till Audi Sport

Mycket ska man få höra innan öronen trillar av. Audi byter nu namn på sin prestanda-avdelning, från quattro till Audi Sport.

quattro GmbH, Audis avdelning med fokus på prestanda, har hängt med sedan oktober 1983. Namnet tog man från den extremt framgångsrika rallybilen med just namnet Audi quattro (som även fanns som gatbil). Sedan dess har quattro, förutom att vara Audis varumärke för fyrhjulsdrivning, varit synonymt med prestandamodeller (samma som M för BMW och AMG för Mercedes). Men nu är det slut på det, inte prestandamodeller utan själva företagsnamnet.

På bilsalongen i Paris berättade Stephan Winkelmann att han inte längre är vd för quattro GmbH utan för Audi Sport. Prestandadivisionen byter helt enkelt namn.

Audi Sports fokus kommer att bestå, R8 och RS-modeller är företagets grej även i framtiden. Men det kan bli ännu vassare bilar. Stephan Reil, utvecklingschef hos Audi Sport, säger nämligen att det kan bli RS-versioner som är än mer baninriktade än i dag, dock fortfarande fullt gatlegala. Audi R8 GT sägs vara ett exempel på en sådan extremare bil.

Hannu Mikkolas Audi quattro A1 Grupp B-bil från 1982 var en av bilarna som agerade startskott för quattro GmbH som nu går i graven.Hannu Mikkolas Audi quattro A1 Grupp B-bil från 1982 var en av bilarna som agerade startskott för quattro GmbH som nu går i graven.Hannu Mikkolas Audi quattro A1 Grupp B-bil från 1982 var en av bilarna som agerade startskott för quattro GmbH som nu går i graven.
Hannu Mikkolas Audi quattro A1 Grupp B-bil från 1982 var en av bilarna som agerade startskott för quattro GmbH som nu går i graven.

Att quattro GmbH byter namn sägs vara för att Audi vill knyta ännu starkare band till märkets motorsporthistoria och nuvarande motorsportsatsning. Visst, ordet ”sport” finns med i det nya namnet, men quattro GmbH hade verkligen sitt ursprung i motorsporten (rally). Dessutom finns det egentligen redan ett Audi Sport i och med att Audis motorsportavdelning kallar sig just Audi Sport. Kanske det är för att människor förknippar quattro med fyrhjulsdrift, oavsett modell, som namnbytet äger rum?

Under de kommande 18 månaderna ska Audi Sport presentera inte mindre än åtta nya produkter. Audi RS3 Sedan, som hade premiär i förra veckan, är först av dessa. På bilden överst på sidan ses Audi A3 clubsport quattro concept, ett monster med 525 hästkrafter som kanske är en av de mer extrema bilar som Stephan Reil syftar på och som vi kan komma att få se i produktion framöver.