Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Audi ska sälja elbilar i Tyskland genom direktförsäljning.Audi ska sälja elbilar i Tyskland genom direktförsäljning.Audi ska sälja elbilar i Tyskland genom direktförsäljning.
1 AV 2
Det är inte så svårt som många tror
2 AV 2
Audi ska sälja elbilar i Tyskland genom direktförsäljning.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle / Shutterstock

Audi ska använda direktförsäljning för elbilar

Audi har valt att använda direktförsäljning för sina elbilar från och med nästa år, i Tyskland. Det innebär att det är slut på återförsäljarrabatter.

Allt fler bilföretag börjar använda sig av en så kallad agentmodell för sin försäljning, i stället för den traditionella återförsäljarmodellen. Audi är näst på tur att ansluta till det gänget då de nyligen nått en överenskommelse med sina återförsäljare i Tyskland. Avtalet handlar om ett nytt direktförsäljningssystem för elbilar och gäller alltså inte bilar med förbränningsmotorer. Detta rapporterar Automotive News Europes systertidning Automobilwoche.

Från och med 1 januari nästa år kan återförsäljarna alltså inte längre köpa elbilar från Audi för att sedan sälja vidare dem, utan de förmedlar i stället elbilarna för Audis räkning. Det innebär att de inte kan erbjuda några rabatter heller, eller övriga prisjusteringar.

Efter starkt motstånd från återförsäljarna gick Audi till slut med på att erbjuda de tyska återförsäljarna en fast provision på 6 procent och med en flexibel betalning på mellan 1,5 och 2,5 procent. Som jämförelse får Volkswagen-återförsäljare just nu 4 procent i fast provision plus 2 procent flexibel ersättning för varje såld elbil – i Tyskland. Mercedes ger sina tyska återförsäljare en fast provision på 6,5 procent de två första åren och därefter 6 procent.

Agentmodellen har nu funnits i ett par år, även här i Sverige, och eftersom det innebär större osäkerhet för återförsäljarna, eller snarare mindre flexibilitet och frihet kring prissättning är det flera som är emot modellen. Men vi kommer nog se ännu fler exempel på direktförsäljning framöver då tillverkarna kan styra sina försäljningar mer.