Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi uppges ha köpt hela McLaren – som dementerar

Tyska Audi AG köper McLaren Group med allt vad det innebär från supersportbilar till Formel 1. Det uppger brittisk media i dag.

I helgen har det sipprat fram uppgifter om att BMW är intresserade av att köpa McLaren Automotive, det vill säga McLaren Groups del som innefattar biltillverkning, medan Audi sades vara inriktade på att köpa McLaren Racing för att komma över den så berömda Formel 1-avdelningen.
Dock har BMW det senaste dygnet dementerat att de ska vara intresserade av McLaren, medan intresset från Audi-håll har påståtts vara högst reellt.

Nu verkar det som att Audis intresse verkligen var påtagligt, för nu uppger brittiska Autocar att Audi har köpt McLaren Group, det vill säga hela koncernen som inkluderar de två dotterbolagen McLaren Automotive och McLaren Racing.
Det tredje bolaget McLaren Applied, som utvecklar tekniska lösningar, inte minst elektriska, till gatbilar, Formel 1-bilar och till andra sammanhang, listas som en del av gruppen men ingår inte längre i den då McLaren Applied tidigare i år såldes till ett konsortium.

Det är framför allt denna som Audi vill åt... Foto: McLaren Racing

Köpet påstås ge den tyska biltillverkaren full kontroll över McLaren, inte bara F1-delen som var huvudsyftet utan alltså även biltillverkningen. Om uppgiften stämmer innebär det att Audi står som ägare till inte mindre än två supersportbilstillverkare; sedan många år tillbaka äger Audi italienska Lamborghini och numera också konkurrenten McLaren.

Med Audi i Formel 1, via McLaren, har Volkswagen-koncernen nu, om dagens uppgift stämmer, fått in en fot i F1-världen, något som det har spekulerats om i över ett årtionde. Hur Audis inträde påverkar Porsches sannolika inträde i sporten återstår att se.

McLaren har haft det ekonomiskt tufft under en period och pandemitiden har slagit extra hårt mot företaget.

Uppdatering

McLaren har gått ut med en dementi om att de skulle ha blivit uppköpta av Audi. Dock finns det uppgifter på nätet om att affären ännu inte är genomförd men att den sannolikt är på väg att bli det.
Inom kort lär vi förmodligen ha mer information i ärendet.