Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Audi vann över Nio i rätten

Sommaren 2022 lämnade Audi in en stämningsansökan gällande biltillverkaren Nios modellbeteckningar som Audi anser är för lika deras egna modellnamn. Nu har domen kommit.

Audi värnar starkt om sitt eget varumärke och hade åsikter om nykomlingen Nios lanseringståg i Europa och närheten i modellnamnen ES6 och ES8, Audi anser att de ligger för nära deras egna modeller S6 och S8 som har funnits sen långt tillbaka.

1 AV 4
Foto: Nio
2 AV 4
Foto: Pressbild: Nio / Nio
3 AV 4
4 AV 4
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Sagt och gjort, Audi lämnade in en stämningsansökan till domstol förra året och nu har ärendet varit uppe i rätten och den 19 januari föll domen till Audis favör.

Domaren förklarade att det finns risk att det kan ske en förväxling mellan modellnamnen ES6 (Nio) och S6 (Audi) samt ES8 (Nio) och S8 (Audi). Bokstaven E är inte tillräckligt utmärkande för att särskilja modellbeteckningarna, det kan för en köpare ge en känsla av att det handlar om en elektrisk variant av S6 eller S8.

Nio har tidigare hävdat att om domen inte faller i deras favör så kommer de sannolikt att överklaga. Nio förnekar varumärkesintrånget då de hävdar att eventuell förvirring mellan modellnamnen är osannolik då Nios modeller är stora suvar och Audis modeller är sedaner.

Enligt Carnewschina har folk med insyn i ärendet fått veta att ES-modellerna kommer fortsätta heta ES på hemmamarknaden men här i Europa blir det byte till EL i stället. De ES6 och ES8 som redan är sålda i Norge får fortsätta heta så, men modellår 2023 och framåt kommer i stället heta EL6 och EL8 på den europeiska marknaden.

I Sverige kan vi än så länge välja mellan sedanen ET5, suven EL7 och flaggskeppet ET7 som vi för övrigt har provkört, läs mer här. Men mer saker är på gång från den kinesiska biltillverkaren, bland annat EC7 och en ansiktslyftning av ES8, förlåt, EL8. Det ryktas även om en kombivariant av ET5, men det är obekräftat.