Autoliv förvärvar expertkompetens inom kamerateknik för självkörande bilar

Svenskamerikanska säkerhetsföretaget Autoliv fortsätter att hårdsatsa på autonoma fordon genom att förvärva delar av det svenska specialistföretaget Fotonic i Norden AB.

Autoliv började en gång i tiden, det var under 1950-talet och då som helsvenskt företag, med bilbälten. Sedan dess har det hänt mycket inom bilindustrin och Autoliv har parallellt med den växt till att bli en av världens största företag inom fordonssäkerhet. I dag fokuserar Autoliv stora delar av forskningen och utvecklingen på framtidens biltransporter, nämligen de förarlösa.

Sedan tidigare är Autoliv involverade i Volvos Drive Me-projekt och för bara ett år sedan ingick Autoliv och Volvo ett nytt joint venture-samarbete som ska mynna ut i ett nytt bolag som utvecklar morgondagens mjukvara till självkörande bilar.

Men Autoliv satsar på den autonoma tekniken även på egen hand. I somras tecknade de ett samarbetsavtal med ledande LIDAR-leverantören Velodyne som har huvudkontor i Silicon Valley i USA, och i dag meddelar Autoliv att de har förvärvat vissa tillgångar av det svenska specialistföretaget Fotonic i Norden AB.

Företaget, som är baserat i både Stockholm och Skellefteå, designar, utvecklar och tillverkar LIDAR-produkter och Time of Flight-kameror (ToF-kameror), båda väldigt centrala bitar för autonom körning.

Överlåtelse av vissa immateriella rättigheter ingår i förvärvet, liksom tillgångar sin hör till utveckling och prototyper samt utvecklingsresurser i form av bland annat runt 35 ingenjörer och experter inom LIDAR och Time of Flight-kameror.

– LIDAR och Time of Flight-kameror är betydelsefulla sensorer för att självkörande bilar ska bli verklighet. Vi är mycket nöjda med att detta starka och kunniga team ansluter sig till oss. De kommer bidra med att ytterligare stärka Autolivs redan starka kompetens och expertis inom LIDAR och visions-algoritmer, säger Johan Löfvenholm, chef för Autoliv Electronics.