Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Avgjort: Hyundai kommer inte att bygga elbil åt Apple

För en månad sedan avslöjades det att Hyundai Group – med varumärken som Kia och Hyundai – förhandlade med Apple om att bygga elbilar åt den amerikanska teknikjätten.

Men nu är de samtalen över. Aktiekursen föll kraftigt efter beskedet.

Vi har tidigare berättat om att Apple vill hitta en partner som ska bygga teknikjättens nya elbil. Volvo-ägaren Geely har nämnts liksom flera andra tillverkare. Senast i raden av partners var Hyundai Group. För en månad sedan läckte uppgifter ut om att de två företagen förhandlade men att koreanerna var tveksamma.

Framför allt ville inte Hyundai hamna i en position där de bara byggde bilar åt en konkurrent. I stället ville Hyundai ha ett tätare samarbete vilket troligen bestod i att Apple skulle bygga sin elbil på en plattform som utvecklats av Hyundai. Det fanns också intresse från båda parter om teknik för självkörande bilar.

Avtal redan 17 februari

Så sent som förra veckan påstod nyhetskanalen CNBC att ett avtal mellan Apple och Hyundai skulle skrivas på den 17 februari i år. Avtalet skulle då också omfatta produktion av batterier till elbilar vid en anläggning i USA.

Kritikerna inom Hyundai pekade på företaget Foxconn som ett dåligt exempel. Foxconn bygger Apples mobiltelefoner men är marginaliserad som underleverantör. Apple har hela tiden drivit linjen att de själva ska stå för marknadsföring och utveckling av sin bil.

Det negativa beskedet påverkade direkt aktiekursen på både Hyundai och Kia. Hyundais börskurs sjönk 6 procent och Kias 15 procent. Kias kurs steg 61 procent när samarbetet först avslöjades.

Hyundai har ett rykte om sig att helst vilja göra allt på egen hand. Företaget bygger sina egna motorer och växellådor och har till och med ett eget stålverk. Hyundai Group är Koreas näst största industrigrupp.

Uppvaktas

Hyundai Group har nu meddelat att de uppvaktas av andra företag om produktion av nya elbilar och teknik för självkörande bilar men att inget ännu är beslutat. De har inte avslöjat något namn på något företag de haft samtal med.

I december avslöjades det att Apple kommer att börja bygga sin egen elbil och att bilen ska vara klar så snabbt som 2024. 

Om förhandlingarna mellan Apple och Hyundai verkligen är över kan Geely bli en ny favorit som leverantör till Apple. Geelys nya plattform SEA kan då bli aktuell som grund i den nya bilen. Via Geely skulle Apple också nå fordonsgiganter som Volvo Cars, AB Volvo och Daimler.