Avtalet mellan Saab och kinesiska Pang Da ogiltigt?

Avtalet mellan Saab och kinesiska Pang Da ogiltigt?

I dag kommer uppgifter via nyhetsbyrån Reuters att Pang Das styrelseordförande i går meddelat att deras avtal med Saab inte längre gäller eftersom Saab befinner sig i rekonstruktion. Saab är oförstående till Pang Das uttalande.

Under ett branschseminarium i kinesiska Chengdu i går sa Pang Das styrelseordförande Pang Qinghua att deras avtal med Saab inte längre gäller sedan Saab gick in i rekonstruktionsfasen. Han ska också ha sagt att den kinesiska sidan ännu inte lämnat in något förslag till Kinas regering beträffande Saab-affären. Kinesiska regeringen och myndigheter måste som bekant godkänna affären för att den ska kunna gå i lås.

 Dagens uppgifter om Pang Das uttalande samt gårdagens nyhet om att Saabs andra kinesiska partner Youngman inte har betalat ut de utlovade 640 miljoner kronorna är två hårda slag i magen på biltillverkaren i Trollhättan.

 Saab är dock helt oförstående till Pang Das styrelseordförandes uttalande.

 – Vi förstår inte alls vad det här kan handla om. Vi har träffat Pang Da så sent som i går, och allt är på banan. Det måste vara något missförstånd. Det är något som inte stämmer här, säger Gunilla Gustavs vid Saabs informationsavdelning till TT.

 Victor Muller säger detsamma efter att ha suttit i möte med Youngman under tisdagen. Alla står fast vid sina åtaganden, både Pang Da och Youngman. Frågan är vad som gäller, Mullers uttalande eller Pang Das styrelseordförandes?

 Vi lär snart få reda på det, för på fredag sägs en kinesisk myndighet gå ut med ett godkännande av affären.

 Att Pang Da eventuellt kan vara en osäker historia för Saab kan utläsas i de handlingspapper som lämnades in till hovrätten i samband med rekonstruktionen. I brevet från Pang Da, ett så kallat ”letter of support”, bedyrade man visade sin tro på Saab och märkets betydande potential på den kinesiska marknaden. Men i slutet av brevet fanns även en reservation, nämligen att formuleringarna inte på något sätt är juridiskt bindande eller innebär någon form av garantier.

 Kan det vara så att Pang Da tröttnat på såpan om Saab? Pang Da beställde tidigare i år omkring 2000 bilar från Saab och förskottsbetalade omkring 450 miljoner kronor. Leveranserna skulle påbörjas i september men så har inte skett på grund av det prekära läget med bland annat fabriken i Trollhättan som har varit stillastående i flera månader.

Uppdatering: Det hela sägs vara ett missförstånd

Medan denna artikel skrevs kom ett gemensamt uttalande från Saab och Pang Da där de förklarar att det hela måste vara ett missförstånd. I ett internmeddelande inom Saab säger man också att Mr Pang måste ha blivit missförstådd. Mr Pangs uttalande enligt Reuters var följande: "Nu när det är rekonstruktion så gäller inte alla tidigare pakter. Det är upp till domstolen att avgöra. De kan också hitta en ny partner."