Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Bakom kulisserna: Så här testas Årets Bil

65 bilar på ett och samma ställe, danska småvägar och en hel strand att leka på. Så här går det till när Årets Bil-juryn träffas för att utvärdera alla nya bilar inför omröstningen.

Årets Bil utses varje år av en jury bestående av motorjournalister från olika hörn av Europa. Teknikens Världs och Expressens Jan-Erik Berggren har varit en del av juryn sedan 2014 och därmed kan vi avslöja lite hur det går till att utse Årets Bil, hur juryn arbetar och vilka reglerna är.

Berätta Jan-Erik, varför träffas juryn i Danmark varje år?
– Årets bil har utsetts sedan 1964 - Rover 2000 vann första gången – och de som var med i juryn från Sverige, Norge, Danmark och Finland bestämde för över 40 år sedan att de ville träffas för att jämföra bilarna. Det ­började med att de tog med sig varsin bil, åkte till Skagen i Danmark och bytte bilar med varandra. Att det blev Skagen beror på att den som kom på idén, Rogers Sögaard, bodde där.
Evenemanget växte och växte och i dag kommer 25-30 jurymedlemmar till Danmark för att provköra årets alla nya bilar.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.