Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En samordnare ska tillsättas för att underlätta omställningen inom fordonsindustrin.En samordnare ska tillsättas för att underlätta omställningen inom fordonsindustrin.En samordnare ska tillsättas för att underlätta omställningen inom fordonsindustrin.
En samordnare ska tillsättas för att underlätta omställningen inom fordonsindustrin. Foto: Northvolt / Dan Boman / Scania

Batterisamordnare ska underlätta bilindustrins omställning

Regeringen ska tillsätta en samordnare för att underlätta det omfattande arbetet som pågår inom fordonsindustrin med investeringar och etableringar gällande främst batteriteknik. Samordnaren ska utses inom kort och uppdraget ska redovisas senast i slutet av 2024.

De investeringar och etableringar som fordonsindustrin sysslar med inom batteriutveckling har eskalerat på sistone. Volvo Cars och Northvolts gemensamma satsning på en gigafabrik och ett forskningscenter och Scanias batterianläggning i Södertälje är bara ett par exempel. Dessa stora affärer beskriver regeringen nu som ”av historisk omfattning” och har därför beslutat att tillsätta en samordnare för att underlätta för aktörerna.

– Investeringarna skapar tusentals nya jobb och är avgörande för Sverige som fordonsnation. Arbetet med de stora etableringarna ställer stora krav på samhället. Regeringen tillsätter därmed en samordnare med uppdrag att koordinera olika insatser som behövs för att förverkliga fordonsindustrins nyetableringar inom framför allt batteriproduktion, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).

LÄS OCKSÅ: Utbyggnad av laddinfrastruktur ska bli effektivare 

Samordnarens arbete kommer gå ut på att bland annat identifiera utmaningar och hinder, uppmärksamma berörda aktörer kring dessa och underlätta samverkan mellan de olika aktörerna. Industrin välkomnar tillsättandet av en samordnare:

– Scanias ambition är att vara ledande i elektrifieringen av tunga fordon, och vår miljardinvestering i batterimonteringsfabriken i Södertälje som kommer stå klar nästa år är ett viktigt led i detta. Hela branschen står inför en enorm omställning, där battericellsproduktion i Sverige är avgörande. Men det kräver samordning och nära samverkan mellan politik och näringsliv, säger Christian Levin, vd för Scania och Traton.

– Att ha en samordnare för denna framväxande industri kommer bli hjälpsamt i de processer kring etableringar som nu pågår på flera orter i Sverige, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvokoncernen. 

Samordnaren kommer att utses ”i närtid” meddelar regeringen och denne ska därefter löpande informera Regeringskansliet om hur arbetet med uppdraget fungerar. Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 december 2024.