Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg / Expressen Lifestyle

Begagnade bilar allt dyrare – 4 år gammal Passat har ökat mest

Det är mycket som blir dyrare – inte bara el, bensin, diesel, lån och nya bilar. Även de begagnade bilarna skjuter prismässigt i höjden.

Nybilsmarknaden har svårt att leverera. På grund av två år av coronapandemi-åtgärder och – i år – krig i Ukraina har leveranskedjor fallerat. Leveranstiderna kan vara över ett år långa och det är nästan mer regel än undantag att nybilsbeställare drabbas av leveransförseningar.
Många vänder sig då till begagnatmarknaden som har börjat bete sig som nybilsmarknaden, det vill säga att produkterna som erbjuds blir allt dyrare.

Enligt bilhandelsplatsen Wayke har annonspriserna ökat med två procent under den senaste månaden, och med fem procent under tre månader. Sett över det senaste året har annonspriserna ökat med i snitt 14 procent – trots att bilarna har blivit äldre och rullat längre.

– Det börjar likna uppochnedvända världen. Att bilköpet är en förlustaffär har varit en allmän sanning men det stämmer inte längre, vissa modeller har varit riktiga vinstlotter som gett betydligt bättre avkastning än de flesta investeringar, säger Martin Fransson, vd på Wayke, till Dagens industri.

Martin Fransson ser framför sig fortsatt höga begagnatpriser trots att hushållen håller hårt i pengarna av olika anledningar. Utbudet av bilar är helt enkelt för tunt samtidigt som fler konsumenter tvingas vända sig till begagnatmarknaden.

Bland de begagnade bilar som har ökat mest i pris ligger Volkswagen Passat Sportscombi GTE (laddhybridmodellen) av årsmodell 2018 som under senaste året har ökat med 30 procent. Bilen har alltså under perioden blivit ett år äldre och avverkat fler mil.
Men även betydligt äldre bilar har stuckit iväg i pris, exempelvis har en åtta år gammal Volkswagen Polo under senaste tolv månaderna ökat i pris med nästan en femtedel.

Topplistan över bilmodellerna som ökat mest i annonspris innehåller främst elektrifierade modeller, det vill säga elhybrider (ej laddbara), laddhybrider och elbilar.

MISSA INTE: Sveriges populäraste begagnattester

https://datawrapper.dwcdn.net/360Jf/1/