Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Teknikens Värld kan det mesta när det kommer till bil och begagnat.
2 AV 2
Foto: Sanne Väli-Tainio / Expressen Lifestyle

Begagnade bilar allt dyrare i Sverige

Priserna på begagnade bilar fortsätter att stiga. Under årets andra kvartal ökade begagnatpriserna med nästan fyra procent, enligt en ny rapport från bilförmedlaren Kvdbil.

Ungefär samtidigt som försäljningen av nya bilar till privatpersoner har tvärstannat har priserna på begagnade bilar ökat kraftigt. Under andra kvartalet i år ökade priserna med 3,9 procent och hittills i år är ökningen drygt tio procent. Det rapporterar Kvdbil som baserar sina siffror på ungefär 20 000 auktionsförsäljningar.

– Priserna på begagnade bilar fortsätter att stiga, drivet av en stark efterfrågan. Allt fler inser fördelarna med att äga en begagnad bil när nybilspriserna skjutit i höjden på grund av inflation och en svagare valuta, och när stigande räntor gjort privatleasing mindre attraktivt, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil.

Begagnade bensinbilar har ökat mest i pris, tolv procent, medan det har gått åt andra hållet för elbilar och laddhybrider som minskat med 10,7 respektive 3,6 procent.

Privatköparna har mer eller mindre övergett nybilsmarknaden så här långt i år, i synnerhet när det gäller nya elbilar där privatköparnas andel av elbilsregistreringarna minskade från 58 procent första halvåret i fjol till 34 procent i år.

LÄS MER: Kraftig inbromsning för nya elbilar

– Mycket tyder på att prisnivån på begagnatmarknaden kommer att vara fortsatt hög under de kommande månaderna. Speciellt förväntar vi oss att modeller i det lägre prissegmentet kommer att vara efterfrågade, med tanke på det utmanande ekonomiska läget för många hushåll, säger Daniel Odsberg.

LÄS MER: Kraschlandning för bilförsäljningen i april 

Medan nybilsförsäljningen stannar av tar begagnatförsäljningen fart. Under perioden april till juni såldes totalt 316 317 begagnade bilar, vilket motsvarar en ökning med 2 054 bilar jämfört med samma kvartal i fjol. Även exporten ökar. Hittills i år har drygt 60 000 bilar exporterats, vilket motsvarar en ökning med 20,1 procent jämfört med första halvåret i fjol. Enligt Kvdbil är det den svaga kronan som påverkar exporten.

MISSA INTE: Sveriges bästa begbilstester