Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Sanne Väli-Tainio / Expressen Lifestyle

Begagnade elbilar blir allt billigare

Priserna på begagnade bilar har skjutit i höjden de senaste åren. Men i oktober rasade priserna, åtminstone på begagnade elbilar. 

Brist på nya bilar i komponentbristens spår har pressat upp priserna på begagnade bilar under en tid och tidigare i år kunde vi rapportera om rekordhöga priser på begagnade elbilar. Men nu faller priserna kraftigt. Det uppger marknadsplatsen Blocket i ett pressmeddelande. 

I oktober föll priserna på begagnade elbilar med tio procent, jämfört med föregående månad. Sedan i augusti är prisraset hela 17,8 procent. Att just elbilar faller så fort beror enligt Blocket på att el som drivmedel blivit mindre attraktivt. Prisfallet för övriga bränsletyper begränsades till två procent under oktober. 

– Fortsatt höga elpriser och politiska förslag om sänkta skatter på bensin och diesel gör att många nu ser elbilen som ett mindre attraktivt val jämfört med andra bränsletyper, säger Marcin Stepman, fordonsexpert på Blocket.

Att intresset för elbilar minskat märks också på antalet annonsvisningar. Under oktober hade annonser om bensinbilar 58 procent fler annonsvisningar per dag än elbilar.

– I juni låg antalet annonsvisningar på samma nivå för elbilar och bensinbilar men sedan dess har vi sett att intresset för elbilar svalnat, säger Marcin Stepman.

En elbil på Blocket kostar nu 440 000 kronor i medianpris jämfört med 489 000 kronor i september. Priserna avser begagnade bilar som gått mellan 1 000 och 14 999 mil med registreringsår 2012-2021.