Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Robin Törnros / Robin Törnros

Begagnat hetare än någonsin

Priset på begagnade bilar fortsätter att stiga. Långa leveranstider för nya bilar är en orsak, höga bränslepriser en annan.

Många nybilsköpare har fått höra att det kan dröja så länge som upp till ett år innan deras nya bil levereras, i en del fall dröjer det till och med längre än så. Det här är inget märkesspecifikt problem utan i princip alla stora biltillverkare upplever samma dilemma. Med knökfulla orderböcker försöker biltillverkarna beta av redan beställda bilar så gott det går.

Vi vet sedan tidigare att begagnatpriserna har skjutit i höjden och även om de stagnerade något under januari månad så verkar det som att det är ihållande. Det här kan vara ett gyllene tillfälle om du går i säljtankar och sitter på en eftertraktad bilmodell. De senaste två åren har snittpriset på begagnade bilar som sålts i Sverige stigit med 17 procent enligt data som bilhandelsplatsen Wayke har tagit fram.

https://datawrapper.dwcdn.net/57UaI/1/

Det har flera orsaker, en orsak är de långa leveranstiderna på nya bilar. En annan är den svaga kronan vilket ger ett högre exportpris, en tredje är att det byggs väldigt mycket i vårt avlånga land och det bidrar till att transportfordonen också har stigit rejält i pris. Ytterligare en faktor som Wayke ser är att det finns en del bränsletörstiga bilmodeller som går ur tiden och inte kommer produceras längre, det driver också upp begagnatpriserna på de specifika modellerna.

Fem modeller som sålts dyrare begagnat än nya

Mercedes G-Klass

Porsche 911

Toyota Hilux

Ford Transit

Mitsubishi Outlander

 

Källa: Wayke

Toyota har två modeller, Land Cruiser och Hilux, som är goda exempel på bilar som står sig väldigt bra som begagnat. De mest eftertraktade är lågmilarna, men det är bra tryck på begagnade bilar med några tusen mil på mätaren också. Mercedes G-klass tingar också ett högt värde på begagnatmarknaden likväl som C 63 respektive E 63 med V8 under huven, förmodligen delvis på grund av att de går ur produktion och kommer bli ersatta av bilar med mindre motorer. Porsche 911 är också en modell som visar på ett högt tryck bland begagnatköparna, även Cayman och Boxster visar samma tendenser. Vissa sportbilar har extremt långa leveranstider som vi var inne på tidigare och det ökar på köplusten och driver upp priserna.

1 AV 8
Foto: Teknikens Värld
2 AV 8
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
3 AV 8
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
4 AV 8
Foto: Diora Östlund / Teknikens Värld
5 AV 8
Foto: Linus Pröjtz / Teknikens Värld
6 AV 8
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld / @ Patrik Lindgren
7 AV 8
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
8 AV 8
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Ytterligare en orsak till begagnatsuget är malus-skatten, då en tre år gammal bil helt plötsligt får en annan skattenivå. Nya bilar med höga utsläpp får en högre skatt de första tre åren och kan ha så hög årlig skatt som uppåt 50 000-60 000 kronor per år, efter tre år faller de tillbaka till mer vettiga nivåer på kanske runt 4 000-5 000 kronor per år i stället.