Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Sanne Väli-Tainio / Expressen Lifestyle

Begagnatförsäljningen sjunker – men efterfrågan ökar

Onlineförsäljningen av begagnade bilar sjönk i juli med 17,4 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt analysföretaget Indicatas mätningar. Priserna är dock fortsatt högre än normalt, vilket orsakas av hög efterfrågan.

Det råder fortfarande komponentbrist i världen och det påverkar fortsatt både nybils- och begagnatförsäljningen. Nybilsförsäljningen tragglar vidare med långa leveranstider och begagnathandeln är överbelastad eftersom människor är i behov av bilar som finns nu.

Analysföretaget Indicata har på uppdrag av auktionssajten Autorola analyserat den digitala begagnatmarknaden i Europa. I Sverige har försäljningen i juli sjunkit med 17,4 procent jämfört med juli förra året. Den totala begagnatförsäljningen online för 2022 har hittills sjunkit med 12,4 procent.

Populäraste begagnade bilmodellerna

1. Volvo V90 

2. Volvo V60 

3. Volvo XC60

Källa: Indicata

Eftersom efterfrågan på begagnade bilar inte har minskat så har priserna också gått upp – inte lika mycket i Sverige som i vissa andra länder, men de fortsätter att ligga över ”det normala”. Analysföretaget menar att priset för en begagnad bil i genomsnitt är ungefär 5,5 procent högre än förväntat.

Snabbast säljande modellerna

1. Kia Soul 

2. Renault Clio 

3. Renault Zoe

Källa: Indicata

I övriga Europa skiljer det sig en hel del, i exempelvis Turkiet är siffrorna mycket högre än här i Sverige då landet drabbats hårdare av inflation. Där har begagnatförsäljningen ökat med 65,6 procent i juli jämfört med samma period 2021. Och priserna är 119,1 procentenheter högre än vad ”de borde”, enligt Indicata.

Man kan också konstatera av rapporten att efterfrågan på elbilar ökat så mycket att det var enda drivlinan man kunde se en ökning i försäljningen av. I Sverige har begagnatförsäljningen av elbilar ökat med 13,6 procent. Försäljningen av hybrider sjönk med 3,4 procent, bensin sjönk med 18,9 procent och diesel sjönk med 22,5 procent. I rapporten skriver analysföretaget att begagnade elbilar säljs snabbt, vilket gör att de är svåra att få tag på.