Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Per-Erik Sundström / Teknikens Värld

Bentley satsar på Sverige med showroom i Stockholm

Trots pandemin ökade Volkswagen-ägda lyxbilmärket Bentley sin försäljning med 15 procent från 2020 till 2021. Nu satsar man mer på den svenska marknaden och inviger ett showroom i centrala Stockholm.

Samtliga Bentleys bilar börjar på strax över två miljoner kronor i grundpris. Någon övre gräns finns i princip inte. Trots det så sålde Bentley 14 659 bilar globalt under 2021. Nu vill man öka försäljningen ännu mer och satsar på fler showrooms utspridda runt om i världen. Även Sverige ingår i den planen och sedan i december har man haft sitt första showroom med försäljningshall öppet på Sveavägen i Stockholm. Men det är först nu som man väljer att ha en riktig invigning.

På plats i Stockholm finns Bentleys senaste laddhybrid-version av sedanen Flying Spur. Tidigare har bara suven Bentayga funnits med någon form av elektrifierad drivlina, men nu får den alltså sällskap av sitt sedan-syskon.
Batteriet i Flying Spur är på 17,3 kWh, det ska i praktiken ge en elektrisk räckvidd på cirka 45 kilometer, men med tanke på bilens tyngd på cirka 2,5 ton så lär den siffran få revideras ned en hel del.
Bentley upprepar också sitt mål om att vara helt elektrifierade senast 2030. Och man står fast vid ambitionen att släppa sin första renodlade elbil under 2025.

1 AV 4
Foto: Per-Erik Sundström / Teknikens Värld
2 AV 4
Foto: Per-Erik Sundström / Teknikens Värld
3 AV 4
Foto: Per-Erik Sundström / Teknikens Värld
4 AV 4
Foto: Per-Erik Sundström / Teknikens Värld

Bentleys Europachef Balazs Rooz tror på fysiska försäljningshallar. Han berättar för Teknikens Värld att för Bentleys kunder är det viktigt att kunna bygga upp en personlig relation med en försäljare och att man med showroom skapar rätt atmosfär för det.

– Nu är det Stockholm, och i förra veckan öppnade vi i Valencia. Och vi har ännu fler på gång.

Hur kommer övergången från förbränningsmotorer till elbilar påverka Bentley som märke?
– Vi måste hålla oss trogna våra kärnvärden och vårt arv. Vårt hantverk är det viktigaste och det ska genomsyra även våra nya kommande produkter. Vi tror att vi har hittat den rätta balansen mellan arv och ny teknik. Eldriften är framtiden, den är redan här och vi kommer att vara en del av den.

Balazs Rooz är Bentley Motors Europachef. Foto: Per-Erik Sundström / Teknikens Värld

Batteriet i nya Flying Spur är samma som i Bentayga. Hur tänker ni där kring batterikapacitet och vikt på bilen? Varför inte ett större batteri?
– Vi vill kunna ge våra kunder möjligheten att köra en hybridbil. För oss handlar det inte främst om räckvidd och storlek på batteriet. Visst skulle vi kunna ha ett större batteri, men vi säljer i 67 länder över hela världen och lagstiftningen och hur långt man har kommit i utvecklingen ser olika ut överallt. Vi vill kunna erbjuda många valmöjligheter för våra kunder.

Ni har många kunder i öst. Hur tror du att händelserna i Ukraina och Ryssland kommer att påverka er?
– Alla är ledsna över utvecklingen i Ukraina. Vi följer alla EU:s protokoll om hur vi ska gå tillväga framöver. Men vi försöker se till att våra kunder och samarbetspartners behandlas så rättvist som möjligt.

Den officiella invigningen av Bentley Showroom i Stockholm är fredagen den 18 mars.

Teknikens Världs Per-Erik Sundström på besök i Bentleys nya showroom i Stockholm. Foto: Per-Erik Sundström / Teknikens Värld