Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Design Europa

Berömd bildesigner får hederspris

Bildesignern Giorgetto Giugiaro har formgett över 300 bilmodeller och har ikoner som Volkswagen Golf, Lotus Esprit och Aston Martin DB4 på CV:t Nu får 78-åringen ett hederspris för sitt livsverk.

Prisutdelningen i Design Europa Awards ägde rum i Milano i går. Under ceremonin fick Giorgetto Giugiaro ta emot det särskilda hederspriset för sitt livslånga bidrag till modern bildesign. Giorgetto Giugiaro är känd över hela världen som en av de mest framgångsrika formgivarna i bilindustrins historia Han har formgett över 300 produktionsbilar och över 200 konceptbilar för olika tillverkare. 

Ungefär 60 miljoner fordon på världens vägar, producerade av ledande biltillverkare, är resultatet av hans kreativitet. Giorgetto Guigiaro har bland annat formgivit Volkswagen Golf, Lotus Esprit, Fiat Panda, Maserati 3200 GT, BMW M1 och Aston Martin DB4. Listan kan göras lång. Under sitt verksamma liv har han samarbetat med praktiskt taget alla de stora bilföretagen i världen. Hans ledarskap och hängivenhet har inspirerat generationer av unga formgivare.

– Det är tack vare Bertone som jag började i bilbranschen. Där fick jag möjlighet att designa ett flertal bilar vid ung ålder, säger Giorgetto Giugiaro till Design Europa.

Han har också designat bilar åt en mängd andra företag, ritat kamerahus åt Nikon och datorprototyper för Apple. Men han han har främst verkat som just bildesigner. Och det är inte tomt på prishyllan. År 1999 blev han utnämnd till århundradets bildesigner, och inkluderades i Automotive Hall of Fame år 2002.

Design Europa Awards hederspris delas ut av Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet för att uppmärksamma framstående design. Se intervjun med mästerdesignern här under.

https://youtu.be/WuYGWrQxNmc

Gilla på Facebook för fler videoklipp!