Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
USA:s president Joe Biden vill locka techbolag för en grön omställning till USA med stora bidrag.USA:s president Joe Biden vill locka techbolag för en grön omställning till USA med stora bidrag.USA:s president Joe Biden vill locka techbolag för en grön omställning till USA med stora bidrag.
USA:s president Joe Biden vill locka techbolag för en grön omställning till USA med stora bidrag.

Bidens bidrag kan locka Northvolt bort från Europa

Joe Bidens stora satsning på en omställning till elbilar ger företag som bygger och investerar i USA stora bidrag.

Flera ledare och företag i Europa har pekat på risken att viktiga företag väljer USA framför Europa.

– Det driver väldigt tydligt investeringar i snabb takt. Europa riskerar att tappa fart, säger Northvolts vd Peter Carlsson.

Northvolt har kommit en bra bit på sitt bygge av en större batterifabrik i Skellefteå. Northvolt och Volvo Cars planerar att bygga ytterligare en stor fabrik i Göteborg och lastbilstillverkaren Volvo AB ska bygga en egen fabrik i Sverige.

Northvolts vd Peter Carlsson tar sin fabrik i Skellefteå som exempel på hur mycket Joe Bidens generösa bidragspolitik betyder.

Om Northvolt byggt och planerat för motsvarande batterifabrik i USA hade Bidens plånbok bidragit med cirka 80 miljarder kronor, vilket gott och väl täckt hela byggprojektet.

Peter Carlssons målsättning när han planerade Skellefteåanläggningen var att investera drygt hälften, eller cirka 45 miljarder kronor.

Europa på efterkälken

Enligt Peter Carlsson kan Bidens politik påverka kommande investeringar i Europa.

– Olyckligtvis finns det en risk att Europa tappar momentum. Det här driver investeringarna i en väldigt snabb takt nu, säger Carlsson i en intervju med Bloomberg Television.

Andra företag som gjort samma iakttagelse är Siemens Energy och Volvo AB. 

Företagen jämför Bidens bidragspolitik med de betydligt sämre förutsättningarna inom EU. 

Flera EU-ledare träffades i Bryssel förra veckan och försökte komma överens om en mer generös hållning till de företag som vill investera i unionen. Men det finns ett problem inom EU då alla länder inte har samma möjlighet att stötta ny industri. Samtidigt behöver Europa möta konkurrensen från Kina och även stå emot satsningarna i USA.

EU har nyligen beslutat om omfattande regler för batterier till elbilar vilket klart förespråkar produktion inom unionen.

Ersätter Tyskland med USA

Men EU:s totala budget för satsningar på en ”grön omställning” till 2030 är långt mycket mindre än det som Joe Biden avsatt.

Siemens Energys vd Christian Bruch påpekade också att EU måste arbeta snabbare för att få igång investeringarna. Det är i dag för mycket byråkrati och det går för sakta jämfört med situationen i USA.

Bidens omställningspaket ger bidrag till en rad nya teknologier för solenergi samt vatten- och vindkraft. Här finns även möjlighet att få bidrag till projekt för att hitta nödvändiga råvaror och viktiga metaller.

Bara på ett par månader har USA passerat Europa vad gäller nya projekt och planerade investeringar.

Volvo AB arbetar tillsammans med Daimler och Volkswagen och planerar att investera 500 miljarder euro de kommande åren på eldrivna lastbilar och maskiner. Investeringen omfattar även satsningar på vätgas och en laddinfrastrukur med cirka 1 700 laddplatser för lastbilar i Europa.

Peter Carlsson avslöjade för Bloomberg att han ser hur efterfrågan på elbilar och ellastbilar växer kraftigt i USA och även om Northvolt ännu inte planerat för en batterifabrik i USA kan det bli så att planerna på en fabrik i Tyskland skjuts upp för att i stället satsa på USA.