Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ford/Shutterstock

Bilbranschen kräver åtgärder för att komma igång

Ett 25-punktsprogram. Det är bilbranschens förslag på åtgärder för att få igång industrin i Europa igen efter coronautbrottet. Fyra stora organisationer som tillsammans representerar cirka 13,8 miljoner arbetare inom fordonssektorn.

Coronautbrottet och sjukdomen covid-19 har lamslagit stora delar av Europa och flera tillverkningsindustrier. I många länder står hela samhället stilla och även om flera biltillverkare smygstartat sin tillverkning är efterfrågan på nya bilar låg.

För att få igång industrin igen har fyra stora organisationer gått samman och presenterat ett 25-punktsprogram. ACEA representerar biltillverkarna, de som har tillverkning av bilar i Europa, CECRA arbetar för återförsäljarna och verkstäderna, CLEPA är en organisation för alla underleverantörer och ETRMA representerar däcktillverkningen med flera stora tillverkare i Europa.

25-punktsprogrammet omfattar en rad åtgärder och rekommendationer som ska få fart på hela bilindustrin med alla underleverantörer och handlare. I programmet finns också rekommendationer om vad industrin kan göra för att fortsatt minska smittspridningen, både för egna arbetare men även för kunder.

En stor del av programmet handlar om olika förslag för att få igång nybilsförsäljningen. Det kan handla om olika rabatter eller bidrag. Organisationerna vill se ett enat EU där förslagen ska gälla inom hela unionen. De olika länderna ska samarbeta för att skapa enhetliga regler.

De fyra organisationerna pekar på att fordonsindustrin står för drygt sex procent av alla jobb i EU och av hela tillverkningsindustrin i Europa, alla kategorier, sysselsätter fordonsindustrin 3,5 miljoner människor. Organisationerna har också räknat ut hur stor del av Europas ekonomi som kan härröras till fordonssektorn.

Snittåldern på bilar i Europa är 11,1 år vilket enligt branschen är ett problem. Nyare bilar är både säkrare och miljövänligare.

25-punktsprogrammet handlar inte bara om att få igång tillverkning och efterfrågan utan också om hur transporterna mellan länderna ska fungera bättre när gränserna är stängda. Enligt förslagen ska EU och de olika länderna tillsammans utforma en rabatt på nya bilar.