Bilbranschen vill ha livscykelanalys för CO2-utsläpp
Volvo Cars vill se tydligare regler för hur bilars och produkters klimatavtryck beräknas.
Nu hänger den svenska underleverantörsbranschen på och leverantörerna vill kunna jämföra sina värden med konkurrenternas.
– Att alla räknar på sitt sätt ger inget, vi måste få ett värde som vi kan jämföra och som är lika för alla, säger vd Linda Fransson på Gnosjö Automatsvarvning.
I veckan arrangeras en stor mässa i Jönköping för den svenska underleverantörsbranschen, eller medleverantörer som de själva hellre vill kalla sig.
Och det är medleverantörerna som står i fokus när de stora företagen vill sänka sina klimatavtryck. När Volvo Cars nyligen meddelade hur de planerar att sänka utsläppen av växthusgaser vid tillverkning av bilar handlade mycket om hur de ska få med sig alla de företag som levererar delar och verktyg till de stora bilfabrikerna.
Ett sånt företag är Gnosjö Automatsvarvning. i Småland som specialiserat sig på tillverkning av små delar. Det handlar om svarvning av detaljer till ventiler, motorer och sensorer och Gnosjö Automatsvarvning. levererar till företag över hela världen.
Sedan ett antal år bedriver under ledning av Linda Fransson ett omfattande hållbarhetsarbete. Det handlar om delar i produktionen, energiförsörjning och att handskas varsamt med de produkter och den energi som används i fabriken. Men Linda Fransson menar att företaget får lite betalt för allt hållbarhetsarbete som läggs ner.
– De stora företagen pratar mycket om fina mål men det händer inte så mycket. När de köper saker av oss och andra handlar det mesta i stället om pris, säger Linda.
Fördel svenska företag
Om svenska företag ska kunna konkurrera på en global marknad behövs ett gemensamt mått för klimatavtryck från produkter. För om Volvo Cars bil ska bli klimatneutral måste varje detalj, även minsta del i en ventil från Gnosjö eller något annat företag, räknas in.
– I dag är vi duktiga på att räkna ut olika saker i produktionen men inte så bra på att räkna in alla transporter som sker med olika produkter, kommenterar Fordonskomponentgruppens vd Fredrik Sidahl som medverkade i en paneldebatt tillsammans med Linda Fransson under mässan.
Flera leverantörer fick genom det europeiska samarbetsorganet Clepa frågan om de trodde att de om tio år tillverkade och levererade samma saker som i dag. I Sverige svarade 70 procent av leverantörerna nej och i Europa svarade hela 90 procent nej.
– Det visar att vi är inne i en stor omställningsperiod och vi ser att mycket kommer att förändras, säger Fredrik Sidahl.
Enligt Linda Fransson kan svenska företag ha en stor konkurrensfördel bara de stora tillverkningsföretagen värdesätter det svenska hållbarhetsarbetet. Ett sätt är att klimatavtrycket på alla tillverkade produkter har ett pris och att livscykelanalysen beräknas på samma sätt världen över.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se