Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Robert Lucian Crusitu / Shutterstock

Bilbranschens nya problem efter corona – brist på chips*

Förra våren stoppade coronapandemin flera bilfabriker världen över. Nu, ett knappt år senare, stannar produktionen igen. Den här gången handlar det om brist på så kallade mikrochip och halvledare. Bristen kan komma att fortsätta då bilbranschens elektrifiering och den allt större tech-branschen slåss om underleverantörerna.

När mobiltelefonerna slog igenom på allvar drabbades världen av allvarlig brist på halvledare. Då handlade det om en brand i en av få fabriker i världen som sprutade ur sig delar till den nya industrin. Indirekt skapade den krisen Ericssons kris och med den sammangåendet med Sony för mobilverksamheten. 

Nu ser vi något liknande när bilbranschen är en ny och allt större köpare av mikrochip och halvledare. Bilbranschen slukar allt mer av tillverkarnas produktion samtidigt som den vanliga tech-industrin också växer och vill köpa fler och fler komponenter.

När bilindustrin under hösten startat om efter coronapandemin och ser en ökad efterfrågan igen har bristen på flera viktiga komponenter blivit akut.

Foto: Volkswagen AG

Stopp hos Volkswagen och Audi

Subaru meddelade i förra veckan att de måste dra ner på produktionen i sina fabriker i Japan och Indien. Ford bromsade sina två fabriker i Louisville, Kentucky, Toyota försökte lugna produktionen av pickupen Tundra i San Antonio, Nissan bromsade sin produktion av Note, FCA bygger färre bilar i sina amerikanska fabriker och Honda skar ner på produktionen i en av sina fabriker i Japan.

I Europa tvingades Audi be 10 000 arbetare lägga ner sina verktyg på grund av brist på delar från underleverantörer. Även moderbolaget Volkswagen har tvingats minska produktionen av flera populära modeller och erkänna att produktionen kommer att störas flera gånger under det första kvartalet.

Corona och handelskrig

Anledningen är att flera tillverkare av halvledare drog ner på produktionen under coronakrisen och nu anses inte produktionen kunna komma igång med full kraft förra tidigast senare i vår. Samtidigt som tillverkarna inte hunnit tillbaka till normal fart fortsätter efterfrågan att öka. TV-apparater, mobiltelefoner och TV-spel konkurrerar med bilbranschen om de viktiga komponenterna.

Flera stora underleverantörer har insett att de behöver bygga nya fabriker och det pågår fabriksbyggen i framför allt flera länder i Asien. 

USA:s avgående president Donald Trumps tidvis intensiva handelskrig med Kina påstås också ha påverkat halvledarindustrin negativt. Men när nu Trump är på väg bort från Vita huset ser flera aktörer lättnader och efterfrågan på teknikutrustning ökar.

* Svenska termen för ”integrerad elektronisk krets” är chipp, alltså en försvenskad stavning av engelskans chip. Dock var tidigare rekommendation, från både Språkrådet och Datatermsgruppen, att termen på svenska skulle skrivas chips. Numera får de tunna potatisskivorna vara ensamma med att kallas för chips.