Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Peter Horbury och den modell som han kände lite extra för – Volvo C70.Peter Horbury och den modell som han kände lite extra för – Volvo C70.Peter Horbury och den modell som han kände lite extra för – Volvo C70.
1 AV 2
En kort intervju med Lotus designchef Peter Horbury under eCarExpo i Göteborg 2022.
2 AV 2
Peter Horbury och den modell som han kände lite extra för – Volvo C70.
Foto: Volvo Cars / Geely

Bildesigner Peter Horbury är död

En av världens högst aktade bildesigners – brittiska Peter Horbury – har gått bort vid en ålder av 73 år. Mest känd är han troligtvis för att ha skapat flera omtyckta Volvo-modeller, inte minst C70, S60 och XC90.

I helgen nåddes vi av det tråkiga beskedet att Peter Horbury den 29 juni plötsligt gått bort under en affärsresa till i Kina. Han blev 73 år gammal.
Peter Horbury var under perioden 2011 och 2021 Geely-koncernens designöverhuvud med ansvar för bland annat bilmärkena Geely, Lynk & Co och Zeekr. De senaste två åren har hans fokus till större del legat hos Lotus, ett märke som även ingår i Geelys stora portfölj.

Peter Horbury under sin 90-talssejour hos Volvo Cars.Peter Horbury under sin 90-talssejour hos Volvo Cars.Peter Horbury under sin 90-talssejour hos Volvo Cars.
Peter Horbury lutandes mot den ”skuldra” som gav Volvo rejält med karaktär runt millennieskiftet.Peter Horbury lutandes mot den ”skuldra” som gav Volvo rejält med karaktär runt millennieskiftet.Peter Horbury lutandes mot den ”skuldra” som gav Volvo rejält med karaktär runt millennieskiftet.
1 AV 5
Peter Horbury under sin 90-talssejour hos Volvo Cars.
Foto: Volvo Cars
2 AV 5
Peter Horbury lutandes mot den ”skuldra” som gav Volvo rejält med karaktär runt millennieskiftet.
Foto: Volvo Cars
3 AV 5
Foto: Volvo Cars
4 AV 5
Foto: Volvo Cars
5 AV 5
Foto: Volvo Cars

Men för de flesta är Peter Horbury mest känd som designern som tog Volvo ur det kantiga och in i eran med mer mjukt formspråk. Horbury var nämligen designchef för Volvo Cars – i två omgångar (han var dock hos Volvo fler gånger, mer om det längre ned). Första turen hos det svenska bilmärket var mellan 1991 och 2002, en period som främst speglas av ovan nämnda formförvandling. Peter Horbury var under denna period med och tog fram – i vissa fall som ansvarig, i andra som delaktig – bland annat första generationen S70 och V70 samt hyllade C70 av första generation, andra generationen V70, första generationerna av S60 och S80 samt – inte minst – Volvos första suv XC90. Som du kanske ser är Peter Horbury ansvarig för den kraftiga skuldra (midjelinje) som kännetecknade Volvos modeller under många år från strax innan millennieskiftet fram till 2014 då första generationens XC90 gick ur tiden. S60, V70, XC70 och S80 hade alla samma ”utlagda” skuldra.

XC90 är Peter Horburys skapelse, men...XC90 är Peter Horburys skapelse, men...XC90 är Peter Horburys skapelse, men...
... men det är första generationen C70 som han känner lite extra stolthet över.... men det är första generationen C70 som han känner lite extra stolthet över.... men det är första generationen C70 som han känner lite extra stolthet över.
1 AV 2
XC90 är Peter Horburys skapelse, men...
Foto: Volvo Cars
2 AV 2
... men det är första generationen C70 som han känner lite extra stolthet över.
Foto: Volvo Cars

Peter Horburys andra period hos Volvo inleddes 2009 när han klev in för avhoppade Steve Mattin. Där blev han kvar fram till slutet av 2011 då det stod klart att Horbury klev upp ett snäpp i hierarkin för att bli designansvarig för Geely Group där Volvo är ett av många märken.

Okänt för många att Peter Horbury faktiskt var en sväng hos Volvo utöver de två perioder som oftast omnämns. 1979 kom han till Volvo och arbetade då främst i Nederländerna där han var med och formgav, framför allt interiören, Volvo 480 som hade premiär 1985.

Peter Horbury var under många år ansvarig för formerna hos Geely och dess olika märken.Peter Horbury var under många år ansvarig för formerna hos Geely och dess olika märken.Peter Horbury var under många år ansvarig för formerna hos Geely och dess olika märken.
Peter Horbury var under många år ansvarig för formerna hos Geely och dess olika märken. Foto: Geely

Utöver sina år hos Volvo har Peter Horbury varit hos bland annat Chrysler samt hos Ford i olika omgångar. Hos Ford var han exempelvis delaktig i Sierra och Escort och i en senare omgång blev han ansvarig för Premier Automotive Group-sektionen (PAG) som bestod av Jaguar, Land Rover, Aston Martin – och Volvo.
Horbury har även haft ett litet finger med i spelet hos exempelvis BMW, Mercedes och Rolls-Royce.

Volvo ECC och...Volvo ECC och...Volvo ECC och...
... SCC är två av många konceptbilar som kom till under Peter Horburys tid hos Volvo.... SCC är två av många konceptbilar som kom till under Peter Horburys tid hos Volvo.... SCC är två av många konceptbilar som kom till under Peter Horburys tid hos Volvo.
1 AV 2
Volvo ECC och...
Foto: Volvo Cars
2 AV 2
... SCC är två av många konceptbilar som kom till under Peter Horburys tid hos Volvo.
Foto: Volvo Cars

I Peter Horburys digra portfölj finns också en rad konceptbilar där några har rönt större uppmärksamhet än andra. Några exempel är Volvo ECC, som senare blev S80, och SCC som mynnade ut i C30. Andra exempel är, från hans senaste sejour hos Volvo, Concept Universe och Concept You.

Peter Horbury, som bodde i Göteborg och tidigare i år fyllde 73 år, efterlämnar hustru och tre barn.

I filmen högst upp i artikeln ses vår senaste intervju med Peter Horbury, genomförd på eCarExpo i Göteborg i december 2022.