Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Bilförsäljningen lyfter igen

I oktober såldes fler bilar i år än i fjol. Men uppgången kan vara kortvarig. Omvärldsläget och hushållens dystra syn på framtiden kan lägga sordin på stämningen. 

Komponentbrist och krig och annat elände har satt käppar i hjulen för billeveranserna under hela året. Men nu tycks det har lossnat åtminstone lite grann, för när Mobility Sweden, tidigare Bil Sweden, släpper siffrorna för svenska nybilsregistreringar under oktober visar de på en ökning med cirka 12 procent, jämfört med samma månad i fjol. Mest sålda var Volvo XC60, Volvo XC40 och Kia Niro

Totalt registrerades 22 383 nya personbilar under oktober och av dem var 35,5 procent renodlade elbilar. Det var mer än bensin- och dieselbilar tillsammans för andra månaden i följd. Räknar man även in laddhybrider stod de laddbara bilarna för drygt 59 procent av alla nyregistreringar. 

Men uppgången kan vara högst tillfällig. Mobility Sweden varnar för att den politiska och ekonomiska instabiliteten i världen fortsatt bidrar till stora störningar i de globala leveranskedjorna. Detta skapar i sin tur ett stort glapp mellan order och produktion. Fortfarande råder det brist på viktiga nyckelkomponenter. 

Dessutom råder en oro på marknaden kring höjda energipriser, höjda kostnader för insatsvaror och transporter och den svaga kronkursen, något som påverkar den svenska fordonsmarknaden. 

– De senaste veckorna har vi i kunddialogen sett en betydande inbromsning i efterfrågan, vilket beror på makroläget. Detta tillsammans med hushållens dystra syn på den egna ekonomin är ett orosmoln för fordonsmarknaden, säger Sofia Linder, chefekonom på Mobility Sweden.

Mobility Sweden menar att hur marknaden utvecklas vidare i Sverige inte bara hänger ihop med de globala utmaningarna, utan också i högsta grad även hur den nya regeringen avser driva klimat-, energi- och näringspolitik. 

– För att elektrifieringen och den gröna omställningen ska fortsätta måste den nya regeringen ge industrin och konsumenterna långsiktiga styrmedel i likhet med bonus malus. Även laddinfrastrukturen behöver byggas ut kraftigt, säger Sofia Linder.

Topplistan oktober 2022

1. Volvo XC60, 1342

2. Volvo XC40, 1289

3. Kia Niro, 635

4. VW ID.4, 618

5. Volvo S60/V60, 540

6. Toyota RAV4, 472

7. Nissan Leaf, 460

8. Kia Ceed, 454

9. Volkswagen Golf, 443

10. Skoda Enyaq, 442