Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Bilförsäljningen ökar stadigt i Europa

Data från ACEA visar att bilförsäljningen steg med 13 procent i Europa under juni månad. Detta går i linje med den trend av stigande försäljningssiffror som varit tydlig under årets första halva när industrin nu återhämtar sig från pandemin.

Att bilförsäljningen avtog något under förra året förvånar nog ingen. Spridningen av coronaviruset innebar att Europas bilindustri stod stilla och att många avstod från att köpa en ny bil. Resultatet blev den största nedgången sedan mätningarna startade 1990 och nybilsförsäljningen minskade med hela 24 procent

Det är dock alltid som mörkast just före gryningen och nu tycks gryningen vara här. Siffror från lobbygruppen ACEA indikerar att bilbranschen nu ser ljuset i slutet av tunneln då nybilsförsäljningen ökade med 13 procent i juni. Detta är den fjärde månaden i rad som siffrorna ökar när bilhandeln nu siktar på att återgå till vardagen igen.

Stora vinnare bland bilmärkena var Hyundai, vars registreringar steg med 75 procent, och Jaguar som ökade med 55 procent. Även Kia och Mazda hade en fin månad då de båda noterade en höjning på 47 procent. Bland förlorarna återfinns Renault som backade med 24 procent och Ford som minskade med 20 procent.

Under årets första halva har bilregistreringarna gått upp med 27 procent till 6,49 miljoner bilar, vilket är betydligt lägre än vad som var brukligt före pandemin. Nedstängningar och andra coronakonsekvenser samt bristen på halvledarkomponenter har inneburit att branschen har haft tufft att återhämta sig i Europa, något som nu kan vara på väg att förändras.

– Med fler lättade restriktioner och mer stöd från en förbättrad världsekonomi så bör försäljningen öka ännu mer under årets andra halva. Riskerna ligger i att halvledarbristen kan störa den höjda efterfrågan som lär råda efter nedstängningarna, skriver analytiker på prognosfirman LMC Automotive i en rapport.