Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg

Bilförsäljningen ökar, suvarna tar andelar

En halvårsrapport visar att det säljs fler bilar i år än under samma period förra året samt att suvarna tar allt större marknadsandelar.

Försäljningen av bilar ökar globalt sett. Under första halvåret i år såldes det 3,6 procent fler än under samma period förra året: 44,03 miljoner exemplar mot 42,49 miljoner enligt en rapport från Jato.

I Indien ökade försäljningen med 16 procent och landet gick därmed om Tyskland i listan över markander med flest sålda bilar och ligger nu fyra efter Kina, USA och Japan. Samlar man Europas gemensamma bilförsäljning så ligger den ändå efter Kina: 9,77 miljoner mot 12,23 miljoner.

Försäljningen av suvar ökade under perioden med 14 procent och biltypen står för 34 procent av de sålda bilarna i världen men den bäst säljande modellen är Fords F-serie – en pickup. Världens bäst säljande suv under första halvåret var Toyota RAV4.

Suvar i B-segmenten ökar mest, med 25 procent, men de i C-segmentet säljer bäst – 5,92 miljoner exemplar under årets första hälft. Mest populära är suvarna i Ryssland där de har en marknadsandel på 45 procent enligt rapporten. Minst populära är de i Japan där de bara har 12 procent av marknaden.

Volkswagenkoncernen har sålt flest bilar (5,45 miljoner) under perioden men i rapporten fattas flera marknader som är viktiga för Renault/Nissan-koncernen som ligger på andra plats liksom för tredjeplacerade Toyota.

Bilden ovan är från Teknikens Värld nummer 11/2018 där vi ställde 20 suvmodeller mot varandra i test.