Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Laddhybrider säljer bra trots minskade bidrag. Här 12 färska laddhybrider i Teknikens Värds stora vårtest.Laddhybrider säljer bra trots minskade bidrag. Här 12 färska laddhybrider i Teknikens Värds stora vårtest.Laddhybrider säljer bra trots minskade bidrag. Här 12 färska laddhybrider i Teknikens Värds stora vårtest.
Laddhybrider säljer bra trots minskade bidrag. Här 12 färska laddhybrider i Teknikens Värds stora vårtest. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Bilförsäljningen rusar igen – ny prognos för 2021

Återhämtningen efter coronapandemin har gått snabbare än förväntat under våren. Efter att bilhandeln räknat in 24 327 nyregistrerade bilar för maj månad höjs prognosen för hela 2021 till 315 000 bilar. Allra hetast är fortfarande de laddbara bilarna.

Nybilsförsäljningen är ett av många mätt på hur ekonomin mår i ett land. Och efter ett tufft 2020 och bister inledning på 2021 har bilhandeln i Sverige varvat upp rejält under april och maj månad. 

Förändringar i fordonsskatten och främst då bidragsnivåerna stökade till statistiken för april månad. Och även i maj gör den dyrare fordonsskatten för de bilar som släpper ut mest koldioxid att vissa segment säljer trögt, till exempel de lätta transportbilarna.

Totalt såldes 24 327 nya bilar i maj månad och det är en ökning med 53,2 procent jämfört med samma månad förra året, en månad som påverkades mycket av den då färska nedstängningen av samhället.

Maj 2020 var den månad på hela det året där det registrerades minst antal nya bilar. Jämför vi maj 2021 med maj 2019 så är nybilsförsäljningen cirka 24 procent lägre.

– Den ekonomiska återhämtningen går snabbare än vad vi bedömde i slutet av året, vilket medför att vi har höjt prognosen för årets personbilsregistreringar – från 300 000 till 315 000 bilar. Under perioden 2017-2019 registrerades i genomsnitt 363 000 nya personbilar per år, vilket visar på att det är en bit kvar till nivåerna innan coronakrisen slog till, säger Mattias Bergman, vd på BilSweden.

Fler laddhybrider än elbilar

I april var elbilen VW ID.4 Sveriges mest sålda bil och även i maj går försäljningen av nya elbilar bra. Elbilarna ökar sin försäljning mest men det såldes ändå 1 600 fler laddhybrider under maj månad. BilSweden förklarar ökningen med att det nu finns fler olika elbilar och laddhybrider.

Andelen laddbara bilar av nybilsförsäljningen var 39,1 procent i maj och 37,4 procent hittills i år. Av de laddbara bilarna stod elbilarna för 42 procent i maj och 27 procent hittills i år.

I dagarna röstar riksdagen igenom en förändring av reglerna för att beräkna förmånsvärdet på tjänstebilar. De nya beräkningarna betyder att förmånsskatten höjs med cirka 25 procent från och med 1 juli i år. Det läggs till att nedsättningen av förmånsvärdet för miljöbilar som började gälla vid årsskiftet.

Volvo XC60 i topp

– Riksdagen beslutar om höjningen av förmånsskatten den 2 juni. Alla dessa förändringar gör att vi tidigast under andra halvåret kommer kunna se de reella effekterna i nyregistreringarna. Vi bedömer dock att försämringarna av nu beslutade styrmedel gör att den positiva utvecklingen av laddbara fordon kommer att avta efter 1 juli och att Sverige får svårt att nå klimatmålen om inte justeringar görs, säger Mattias Bergman.

Elbilarna Volkswagen ID.4 och Volkswagen ID.3 slog sig in på topp-tio-listan för april men i maj är återigen Volvo XC60 Sveriges mest sålda bil med 972 sålda exemplar. ID.4 är först på sjätte plats och ingen annan renodlad elbil fanns bland de tio mest sålda. Bakom topplistan avancerar nya elbilen Skoda Enyaq starkt med 364 sålda elbilar, fler än VW ID.3.