Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Copyright 2011

Bilhandlare i Europa stödköper bilar

Att bilmarknaden i stora delar av Europa är en dyster syn för tillfället är knappast någon överdrift. Det kan dessutom vara än värre än vad försäljningsstatistiken säger. En Ford-tjänsteman berättar nu till nyhetsbyrån Bloomberg att bilhandlare i Europa går in och stödköper bilar, och det påverkar statistiken rejält.

Att bilbranchen i Europa är i kris är knappast någon nyhet, enligt den officiella statistiken har marknaden sjunkit med nära sex procent sedan i fjol. Men faktum är att krisen kan vara djupare ändå. Det visar ett uttalande från en tjänsteman inom Ford till nyhetsbyrån Bloomberg.

Enligt uppgifterna till Bloomberg ska Ford-handlare runt om i Europa gå in och stödköpa nya bilar från de egna varumärkena, vilket gör att den verkliga nedgången kan vara betydligt större än den som syns i nybilförsäljningen. Stödköpen beräknas, för Fords del, öka försäljningssiffrorna med så mycket som 30 procent.

De bilar som handlarna stödköper säljs därefter som lätt begagnade (trots nära noll mil på mätaren), med en rejäl rabatt gentemot listpriset som följd. "Marknaden väldigt aggressiv och innan efterfrågan ökar eller överkapaciteten är justerad kommer förmodligen inget förändras till det bättre", säger Roeland de Waard, vice vd för Ford i Europa, i ett till Bloomberg från bilsalongen i Paris. Ford beräknar att man kommer att förlora ungefär en miljard dollar på den europeiska marknaden bara i år.