Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bilindustrin hoppas på frihandelsavtal mellan EU och Storbritannien

Den brittiska bilindustrin går en osäker framtid till mötes efter att det står klart att Storbritannien ska lämna EU. För att inte riskera alla redan gjorda – och framtida – investeringar hoppas biltillverkarna på att få till ett form av frihandelsavtal.

Torsdagen den 23 maj stod det klart – britterna röstade för ett utträde ur den europeiska unionen. Exakt vad det kommer att innebära är till stora delar ännu ovisst, men att bilindustrin ser på beslutet med oroliga ögon är ingen hemlighet. På de brittiska öarna produceras många bilar, både inhemska och utländska, bilar som till största del går på export, inte minst till övriga EU-länder. Biltillverkare som Aston Martin, Honda, Toyota, Nissan och BMW med Mini och Rolls-Royce har storskalig produktion i landet och fruktar framtida kostnadsökningar i form av tull- och andra export-/importavgifter. Därför hoppas bilindustrin att ett frihandelsavtal mellan EU och Storbritannien kan upprättas på motsvarande sätt som finns mellan EU och icke EU-länderna Island, Norge och Schweiz.

BMW, som har Storbritannien som sin nästa största europeiska marknad, menar att det framöver blir en period av osäkerhet och att de inte vet exakt åt vilket håll det slutar. Lägre produktion och försäljning är två bekymmer som tros finnas inom räckhåll.

Daimlers chef Dieter Zetsche säger att Mercedes inte kommer att påverkas av Storbritanniens utträde men håller med om att beslutet är dåligt för Europa och framför allt för Storbritannien.

Jaguar Land Rover, Storbritanniens största biltillverkare, säger att de kommer att vara trogen öriket med produktion i samma skala som i dag. Indiska Tata Motors, som äger Jaguar Land Rover, fick se sin aktie rasa med tolv procent när det stod klart att Brexit-sidan vann omröstningen. En så kraftig nedgång har de inte sett de senaste fyra åren.

Sydkoreanska Hyundai och Kia är rejält oroliga över britternas utträde. Den koreanska bilindustriföreningen är rädda att en tioprocentig tullavgift kan återupplivas vilket skulle slå hårt mot biltillverkarna som inte redan har produktion i Storbritannien.

Analysföretaget Evercore ISI har räknat ut att brittisk bilförsäljning kommer att sjunka med 4,5 procent i år, i stället för en ökning om tre procent som man hade förutsett innan omröstningen. Under 2017 väntas försäljningen backa med hela tio procent, något som sägs leda till att europeisk bilproduktion tappar 2,5 procent.