Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bilmärkena som säljer sämst i Sverige

Vilka bilmärken för en tynande tillvaro på den svenska bilmarknaden? Ta del av Teknikens Världs lista över bilmärkena med minst marknadsandelar. Vissa placeringar förvånar föga, andra överraskar.

Är det kanske italienska Lancia som har minst andel av den svenska bilmarknaden? Eller möjligtvis Chevrolet som snart försvinner från Europa helt och hållet? Svaret är, som vi kan se i listan nedan, nej på båda.

Teknikens Världs unika lista är baserad på nybilsregistreringsstatistik från Bil Sweden och omfattar perioden 1 januari till och med 30 juni, det vill säga första halvåret 2014. Vi har valt att inte lista bilmärken som sålt färre än tio bilar under nämnda period (exempelvis SsangYong, Lamborghini och Aston Martin), inte heller bilmärken som inte längre är officiellt representerade på den svenska bilmarknaden (exempelvis Dodge).

Jeep

Placering: 10

Marknadsandel: 0,20 %

Jeep har skjutit i höjden under första halvåret i år med 304 sålda bilar, en knapp fördubbling jämfört med samma period föregående år. Men det räcker inte för att undvika denna lista. Jeep hade behövt nästan 50 procent högre försäljning för att byta plats med Porsche som är det märke som är närmast utanför listan.

Lancia

Placering: 9

Marknadsandel: 0,12 %

Lancias försäljning är liten men stabil. Chrysler-modellen Voyager, som säljs under Lancia-flagg i Europa, håller det italienska märket uppe från absoluta botten. Några andra Lancia-modeller finns inte.

Foto: glenn.lindberg@teknikensvarld.se

Saab

Placering: 8

Marknadsandel: 0,09 %

Nevs, Saabs nya ägare, lyckades sälja 144 exemplar av gamla 9-3 under årets sex första månader. Det är förmodligen något färre än vad de räknat med men räcker gott och väl till för att ha sju andra märken under sig i listan.

Tesla

Placering: 7

Marknadsandel: 0,08 %

Elbilstillverkaren Tesla Motors har upplevt ett rejält uppsving i Sverige under året. Med 121 sålda Model S under årets sex första månader är Tesla störst i Sverige på elbilar.

Jaguar

Placering: 6

Marknadsandel: 0,07 %

Under första halvåret sålde Jaguar 115 bilar i Sverige, 20 fler än under första halvåret 2013. Det är precis lika många exemplar som nya Jaguar F-Type sålts i, alltså 20 stycken. Lyxlimpan XJ har det lite mer bekymmersamt, endast två exemplar har sålts. XF är så klart modellen som går bäst.

Alfa Romeo

Placering: 5

Marknadsandel: 0,05 %

Ännu ett anrikt italienskt märke på listan. Alfa Romeo har tappat drygt tio procent av sina försäljning över det senaste året. 159:ans efterträdare är efterlängtad – inte minst av återförsäljarna.

Maserati

Placering: 4

Marknadsandel: 0,02 %

Mer italienskt. Maserati sålde 34 bilar från januari till och med juni i år. Ett rejält uppsving från förra årets 15 sålda bilar och således har Maserati gjort ett kraftigt lyft på denna lista. Nya Quattroporte och Ghibli är en succé.

Ferrari

Placering: 3

Marknadsandel: 0,02 %

Fjärde italienaren på listan. Ferrari sålde under första halvåret en dryg tredjedel av vad Alfa Romeo gjorde, men det är desto mer imponerande med tanke på prislapparna på märkets modeller. Med 29 bilar ökade man försäljningen med två exemplar jämfört med samma period året innan.

Lada

Placering: 2

Marknadsandel: 0,01 %

Lada finns representerat i Sverige och säljer fem olika modeller, men det är Niva för hela slanten. Med tolv sålda exemplar har Lada formligen exploderat från förra årets tre sålda exemplar.

Smart

Placering: 1

Marknadsandel: 0,01 %

Sorry Smart. Ni är innehavare av den föga smickrande förstaplatsen i denna lista. Ni har förvisso sålt lika många bilar som Lada, tolv stycken, men med tanke på att försäljningen mer än halverats jämfört med första halvåret förra året ser vi ingen annan utväg än att ”sätta en etta” på er. Folket går och väntar på nya Fortwo och Forfour som presenteras vilken dag som helst.

Hur ser övriga listan ut då?

Vilka två som är de stora drakarna på den svenska bilmarknaden kan förmodligen vem som helst räkna ut med lillfingret. Men hur ser det egentligen ut för övriga bilmärken som finns representerade i vårt avlånga land? Här har du resterande bilmärken utöver de som redan nämnts i listan ovan:

Märke        Marknadsandel (%)

Porsche                   0,28

Lexus                     0,29

Land Rover                0,42

Mini                      0,50

Chevrolet                 0,56

Suzuki                    0,83

Seat                      1,03

Honda                     1,17

Mazda                     1,49

Subaru                    1,50

Dacia                     1,60

Mitsubishi                1,64

Citroën                   1,78

Opel                      1,87

Peugeot                   2,21

Fiat                      2,28

Nissan                    2,47

Renault                   3,39

Hyundai                   3,55

Mercedes                  3,86

Ford                      4,24

Skoda                     4,32

Kia                       5,15

Audi                      5,59

BMW                       5,99

Toyota                    6,31

Volkswagen               14,86

Volvo                    19,87