Foto: Jan-Erik Berggren / Teknikens Värld

Bilsalong i New York visar nyheter från Asien

Det är inte alla bilshower som slår igen portarna. New York Auto Show med en egen testbana för elbilar öppnar lagom till påskhelgen. Men det är inte de stora amerikanska bilmärkena som dominerar förhandssnacket, det gör nya och gamla bilmärken från Asien.

I Europa har bilsalongerna det tufft att överleva. Salongen i Genève ställdes in nyligen och det återstår att se om det blir någon traditionsenlig mässa i Paris i höst.

Men i Nordamerika rullar det på. Los Angeles arrangerade en bilsalong i november förra året och lagom till påskhelgen så öppnar New York sin salong. Totalt används hela 23 225 kvadratmeter för salongen som innehåller en testbana inomhus för elbilar.

Det är främst de asiatiska biltillverkarna som visar upp sig i New York. En intressant nykomling är dock österrikiska Deus Automobiles som ska visa sin eldrivna supersportbil Vayanne. Deus har inte avslöjat så mycket om bilen men de har samarbetat med Italdesign och Williams Advanced Engineering.

Nytt från Vietnam

Hyundai visar en uppdaterad version av Palisade som uppdaterats med märkens senaste design för grill, lyktor och stötfångare.

Kia ska visa nya Niro som även i USA finns som hybrid, laddhybrid eller elbil. Här i Europa har vi ju redan sett det mesta av nya Niro vars svenska priser nyligen offentliggjordes. Från Kia får vi även se nya stora Telluride. Kia visade bilen redan för tre år sedan men har drabbats av flera bakslag bland underleverantörerna. Nya Telluride får en helt ny digital inredning. Kia planerar att erbjuda en speciell offroadversion döpt till X-Pro.

Nissan hänger på med sin uppfräschade stora suv Pathfinder. 2023 års Pathfinder Rock Creek blir som X-Pro lite tuffare med 18-tums offroadhjul och en ny fjädring som anpassats för tuffare körning.

Vietnameiska Vinfast slog på stort redan i Los Angeles och följer nu upp med att i New York visa de eldrivna crossover-versionerna VF 7, VF 8 och VF 9.

Bilsalongen i New York arrangeras i Jacob Javits Convention Center, 429:e gatan och 11:e avenyn.