Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: GIMS

Bilsalongen i Genève 2021 kan ställas in

Årets bilsalong i Genève ställdes in, och även nästa års salong ser ut att ligga i farozonen.

Årets Genévesalong ställdes in med väldigt kort varsel. Men bara en vecka kvar till den kanske mest betydelsefulla bilmässan drogs ridån ned när Schweiz förbjöd stora offentliga sammankomster på grund av coronasmittan. Förlusterna har beräknats till elva miljoner franc, 110 miljoner kronor. Kantonen som Genève tillhör har därför erbjudit mässorganisationen ett lån för att klara ut situationen, men organisationen tackade i går nej till krediten. Man menade att villkoren stred mot organisationens stadgar och skulle lämna bilsalongen i händerna på Palexpo, mässbolaget i Genève. Dessutom förutsatte lånet att det ska hållas en mässa 2021, vilket inte är säkert. I dag står det visserligen på hemsidan för Genève Bilsalong att bilutställningen ska hållas 4-14 mars 2021. Men organisationen skriver i en pressrelease att en bilsalong i Genève redan 2021 är mycket osäker.

Det lär inte bara vara i Genève man funderar på hur bilmässorna ska organiseras i framtiden. Internetpremiärer har ersatt salongspremiärer de senaste åren och mediaintresset för de traditionella bilsalongerna har minskat. De höga kostnaderna för deltagande har gjort att flera tillverkare har hoppat av en eller flera mässor det senaste året. Mässbranschen var alltså skakig redan innan corona-epidemin stängde Genèvesalongen och sedan utställningen i New York.

Under nedstängningen har biltillverkare utvecklat online-presentationer och modellsläpp digitalt. Framtiden får utvisa om det blir det vinnande konceptet.

Fortfarande lockar dock bilmässorna väldigt stor publik. Till bilmässan i Paris, som enligt planerat går av stapeln i oktober i år, brukar det komma en miljon besökare. Intresset finns alltså på besökssidan. Kanske krävs det bara en kostnadsbantning för att vinna de tveksamma biltillverkarna tillbaka.