Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Alfa Romeos monter på bilsalongen i Paris 2016.Alfa Romeos monter på bilsalongen i Paris 2016.Alfa Romeos monter på bilsalongen i Paris 2016.
Alfa Romeos monter på bilsalongen i Paris 2016. Foto: Teknikens Värld

Bilsalongen i Paris återuppstår i ny form

Nästa år är det tänkt att Mondial de l'Automobile ska återuppstå, fyra år efter senaste upplagan. Dock blir formatet annorlunda, så även namnet.

Bilsalongen i Paris räknas som världens äldsta. Första utställningen ägde rum 1898, och förutom diverse kortare och längre uppehåll, bland annat för två världskrig, har den franska huvudstaden haft en bilsalong värd namnet fram till och med 2018. Under de senaste 20 åren har salongen ägt rum vartannat år. Mondial de l'Automobile, som salongen heter, ägde rum jämna år medan Internationale Automobil-Ausstellung, IAA, ägde rum ojämna år i Frankfurt.

Men nu är det slut på eran där Frankfurt och Paris alternerar. Frankfurt har, från och med i höst, ersatts med München. Paris har inte varit bilsalongsvärd sedan 2018 i och med att 2020 års årgång ställdes in på grund av pandemin, men 2022 siktar man på en ny salong, dock under andra former.

Mondial de l'Automobile, som normalt höll öppet under drygt två veckor (sista året endast elva dagar), ser ut att bli Paris Automotive Week som blir ett sju dagar långt evenemang. Nya utställningen är en sammanslagning med Equip Auto, ett mässa för eftermarknad och mobilitetstjänster.

Även om det rör sig om en sammanslagning kommer Paris Automotive Week att delas upp i två sektioner – en mer traditionell bilutställning à la Mondial de l'Automobile som är öppen för både allmänheten och branschmänniskor, och en i Equip Auto-format som inte är öppet för allmänheten.

Mellan 17 och 23 oktober 2022 ska Paris Automotive Week pågå, två dagar längre än ursprungliga Equip Auto var planerad till 18-22 oktober.
Tidigare bilsalongen i Paris ägde också rum i oktober månad, vanligtvis de två inledande veckorna.