Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bilsalongerna är tillbaka – delvis nya format

Bilsalongen i Genéve var ett av de allra första stora evenemangen som tvingades ställa in när coronapandemin bröt ut på våren 2020. Inte heller i år har det arrangerats någon bilsalong i Schweiz. Men 2022 är salongen tillbaka och redan i höst samlas bilbranschen i München.

Stora mässor och utställningar har tvingats ställa in över hela världen under den omfattande coronapandemin. Men nu när Europa steg för steg går tillbaka till något slags normalläge kommer också bilsalongerna tillbaka.

Flera salonger var hotade och ifrågasatta redan före pandemin men omstarten kan ge arrangören en chans att börja på något nytt.

Den årliga utställningen vid området Palexpo intill flygplatsen i Genève kommer tillbaka från och med våren 2022. Tidigare hölls salongen alltid med start under den första veckan i mars men nu har utställningen tidigarelagts med två veckor.

Det blir också flera digitala visningar och det ska gå att följa stora delar av salongen via internet. 

Flyttat från Frankfurt

Arrangören i Genève har valt att göra om innehållet och i stället för en rad produktnyheter ska salongen ta upp alla olika aspekter på mobilitet. 

2019 kom cirka 600 000 besökare till salongen i Genève och utställningen är viktig för stadens turistliv. 2019 beräknas salongen ha omsatt närmare 2,5 miljarder kronor.

Förutom bilsalongen tvingades arrangören av salongen i Paris ställa in förra året. Paris och Frankfurt brukade arrangera utställningar vartannat år. Under pandemin gick också kontraktet med mässområdet i Frankfurt ut och salongen har flyttat söderut till München.

Salongen, som kallas IAA, ska arrangeras 7-12 september i år i München. Till den salongen har färre biltillverkare än vanligt anmält sig och från den stora VW-gruppen kommer endast bilar från Audi, Volkswagen och Porsche att ställas ut. Även IAA satsar på mobilitet som övergripande tema. Och även från München ska det produceras flera digitala visningar och shower.