Foto: Erdenebayar

Biltillverkare läcker information om bilanvändare till Kinas regering

Tänk om Stefan Löfven eller Gustav Fridolin jämt och ständigt hade haft koll på dig och din bil. Nu ser verkligheten inte ut så (än), men i Kina fungerar det just så. Frågan är bara vad informationen används till. Alla är inte säkra på att avsikterna är ärliga.

Vad skulle du säga om regeringen när som helst kan få fram information om var du och din bil befinner dig? I Kina fungerar det precis så om du kör en bil med alternativ drivkälla, framför allt elbilar.

Enligt nyhetsbyrån AP delar över 200 biltillverkare, där Tesla, Volkswagen, BMW, Daimler, Ford, General Motors, Nissan, Mitsubishi och NIO räknas upp, information om ”sina” bilar till den kinesiska regeringen. Inte bara information om var bilen befinner sig utan även ett dussintal andra uppgifter, och i princip utan bilägarnas vetskap. En kinesisk Tesla Model X-ägare som AP varit i kontakt med säger sig vara ovetandes till informationsspridandet. Han förstår om Tesla vill sitta på informationen men förstår inte varför de måste dela med sig till regeringen.

Enligt biltillverkarna agerar de bara enligt de kinesiska lagarna som alltså inte verkar gälla vanliga bensin- eller dieseldrivna fordon.

Myndighetspersoner i Kina säger att datan som samlas in i realtid används för analyser för att kunna förbättra den allmänna säkerheten, underlätta den industriella utvecklingen, planera framtidens infrastruktur och förhindra bedrägerier i statliga subventionsprogram.

Kritiker tvivlar på att Kina, som är känt för att begränsa rättigheter och övervaka befolkningen, använder uppgifterna i enbart rätt syfte och poängterar också att andra länder, så som USA och länder i Europa, inte samlar in denna typ av realtidsinformation om bilar och dess användare. Kritikerna menar också att informationen kan användas till att försöka undergräva utländska biltillverkare för att gynna den inhemska bilproduktionen.

AP har besökt Shanghai Electric Vehicle Public Data Collecting, Monitoring and Research Center där en enorm skärm mot en vägg visar en massa punkter på en karta över staden. Varje punkt representerar en bils position och vid klick på en punkt presenteras en hel radda data om bilen.

Du vet väl om att om du delar din plats till Google så kan du enkelt se dina positioner och förflyttningar på din Google-tidslinje.