Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Fotografos / Shutterstock

Biltillverkarna ändrar strategi i halvledarkrisen

Bristen på halvledarkomponenter har lett till att biltillverkare tänkt om kring sina produktioner. Det handlar om bland annat omprogrammering av befintliga halvledare.

Det är ingen nyhet att bristen på halvledarkomponenter har drabbat bilindustrin hårt. Det har framför allt påverkat produktionen och således leveranserna av nya fordon. Nu har några biltillverkare börjat fundera över sina produktionsstrategier eftersom bristen blivit så långvarig. 

Biltillverkarna köper vanligen delar från stora leverantörer, som i sin tur köper från leverantörer längre ner i kedjan. I vissa fall har det lett till en brist i transparens.

– Det har funnits en felaktig tro om att du hade ett val mellan två leverantörer, men sanningen är att de båda tillverkade halvledarna i samma gjuteri, säger Ondrej Burkacky, senior partner på konsultföretaget McKinsey.

Han anser att biltillverkare borde överväga att investera direkt i halvledarproduktion eller skriva längre avtal med leverantörerna.

Avtalen som finns i dagsläget är förstås svåra att ändra på innan de löper ut, men biltillverkarna har under tiden börjat försöka lösa saker på egen hand så länge. Det rapporterar Automotive News Europe.

Daimler har meddelat att man nu har skapat en direkt kommunikationslinje med alla halvledarleverantörer. Volkswagen Groups vd Herbert Diess har berättat om deras ”strategiska partnerskap” med asiatiska halvledartillverkare. Och Annette Danielski, ekonomichef för VW:s enhet för tunga lastbilar, Traton, säger att företaget försökt frigöra utrymme på styrsystemens moderkort.

– Om vi ​​ändrar mjukvaran kan vi använda färre halvledare och uppnå samma funktionalitet. Det tar ibland lång tid eftersom tillsynsmyndigheterna ingriper, men det finns områden där man snabbt kan ändra något.

Daimler provar ny design för styrenheter helt och hållet. Snarare än att använda ett specifikt chip är de nya styrenheterna tänkta att fungera med ett alternativ – som kan användas vid leveransproblem.

Man ser Tesla som inspiration. Där omprogrammerade man programvaran så att andra, mindre kraftfulla halvledare kunde användas, vilket gjorde att man klarat krisen bättre än många andra.

General Motors har sagt att de kommer samarbeta med tillverkare för att själva utveckla så kallade mikrokontroller, som kombinerar flera funktioner som tidigare styrts av enskilda halvledare.

Andra biltillverkare, som BMW, bygger och levererar i stället bilar som helt enkelt saknar delar som vid senare tillfälle ska kunna kompletteras.

Hur väl dessa ”strategi”-förändringar kommer att fungera är ännu oklart, men man räknar med att kunna analysera det under nästa år.