Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bilverkstadsbranschen vill rensa bort fusket på egen hand

Efter hård kritik från konsumentministern vill nu Sveriges fordonsverkstäders förening försöka få bort fusket från svenska bilverkstäder på egen hand.

Här om året hotade finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP), efter att fusk och undermålig service upptäckts i bilverkstadsbranschen, med lagstiftning som skulle tvinga verkstadsbranschen till drastiska åtgärder. Men nu har branschen själva tagit initiativ till en kvalitetsmärkning – "Godkänd bilverkstad" – som ska fungera som en vägledning för konsumenterna.

– Vi ser det som en möjlighet att rensa upp samtidigt som vi värnar om den sunda konkurrensen, säger Ulf Stefansson på Sveriges fordonsverkstäders förening, SFVF till Dagens Industri.

Kontrollerna ska, enligt SFVF själva, likna kommunernas tillsyn av livsmedelsbutiker och restauranger. Till exempel genom oanmälda stickprovskontroller hos verkstäderna, utförda av en oberoende tredje part. Men hotet om tvingande lagstiftning är fortfarande aktuellt, menar konsumentministern.

– Det här måste verkligen ge effekt i form av mindre fel och brister. Och det bör man fixa inom det närmsta året efter lanseringen, säger Per Bolund till Dagens Industri.

SFVF organiserar 3 500 av de ungefär 7 000 bilverkstäder som finns i Sverige. Märkningen ska lanseras senare i höst.