Mercedes C 63 AMG och BMW M3 Sedan.
Mercedes C 63 AMG och BMW M3 Sedan.

BMW avbryter samtal med Daimler efter kartellanklagelsena

Efter de kartellanklagelser som framkom i förra veckan väljer nu BMW att avsluta officiella samtal med Daimlerkoncernen. De projekt som berörs gäller bland annat gemensam standard för elbilsladdning och gemensamma inköp av komponenter.

Det var i förra veckan som vi kunde berätta om att en förundersökning inletts mot de stora tyska biltillverkarna baserat på kartellbildning. Anklagelserna om kartellbildning ska till viss del ha innefattat delar relaterat till att sänka avgasvärden i tester, men även saker som gemensam prissättning av inköpta delar och annat teknikutbyte.

En av de centrala spelarna i den misstänkta kartellen har varit Daimlerkoncernen, och koncernen var även en nyckel i att avslöja de stängda mötena. Men även om det ännu inte avgjorts i domstol om det verkligen rört sig om olaglig kartellverksamhet så får nu avslöjandena konsekvenser.

BMW, som jämte Volkswagen, Porsche och Audi stått bland de misstänkta, väljer nu nämligen att avbryta samtal med Daimlerkoncernen även om officiella samarbeten på flera viktiga områden. Enligt en källa till lokala nyhetsorganet Süddeutsche Zeitung har avslöjanden ”totalt förstört” BMW:s förtroende för Daimler.

Bland de planerade samarbeten som påverkas gäller bland annat saminköp av komponenter, men även planer för att skapa en gemensam standard för laddning av elbilar. Projektet för gemensam standard, som även inkluderar just Volkswagen och och Fords europeiska del, kommer nu att möta stora förseningar. I dagsläget kommer dock inte projektet att avbrytas.

Även samtal kring att Daimler och BMW på vissa marknader skulle slå ihop sina bildelningstjänster – där Car2go och DriveNow har använts som varumärken i Sverige – kan ha påverkats.