Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: BMW Group

BMW bygger ny bilfabrik i Ungern – satsar en miljard euro

BMW storsatsar i Europa. Inom några år ska en helt ny bilfabrik stå färdig nära Debrecen i nordöstra Ungern. Den nya fabriken ska bygga såväl bilar med förbränningsmotorer som elektrifierade modeller.

BMW satsar en miljard euro i den nya fabriken (en bit över tio miljarder kronor) som förväntas innebära omkring 1000 nya jobb.

”BMW Groups val att bygga den här fabriken bekräftar än en gång vårt mål gällande global tillväxt. Efter stora investeringar i Kina, Mexiko och USA stärker vi nu vår verksamhet i Europa för att upprätthålla produktionsbalansen mellan Asien, Amerika och vår hemmakontinent”, säger BMW AG:s vd Harald Krüger i ett uttalande.

Europa är en viktig marknad för BMW. Tillverkaren sålde 1,1 miljoner bilar i Europa förra året, vilket motsvarade cirka 45 procent av BMW:s totala försäljning för 2017.

I år tänker BMW satsa en miljard euro på att uppdatera sina tyska fabriker så att de längre fram ska kunna bygga elektrifierade fordon. Det är ett mål samtliga av BMW:s fabriker i Europa ska uppfylla på sikt.

”I framtiden ska alla våra fabriker i Europa vara utrustade på ett sådant sätt att de kan producera såväl konventionella som elektrifierade modeller”, säger Oliver Zipse, styrelsemedlem med ansvar för produktion i ett uttalande.

Foto: Harry Zdera

Den nya fabriken i Ungern ska, när den är i drift, kunna bygga både konventionella- och elektrifierade modeller på en och samma produktionslina. Totalt räknar BMW med att den nya fabriken ska kunna producera 150 000 bilar om året, och ”sätta en ny standard vad gäller flexibilitet, digitalisering och produktivitet”.

Dock berättar inte BMW när fabriken i nordöstra Ungern planeras vara färdig.

Det är andra gången på kort tid en biltillverkare meddelar att man satsar på produktion i Ungern. Förra veckan meddelade Audi att man framöver kommer producera sina elmotorer, till bland annat kommande e-tron, i sin fabrik i Győr, Ungern.