Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW fällda i Sverige för könsdiskriminering

Efter en anmälan från Sveriges Kvinnolobby har BMW av Reklamombudsmannen fällts för att marknadsföra sin modell M2 Coupé på ett könsdiskriminerande sätt.

https://youtu.be/AfmMAVWK4Sw

Ta en titt på BMW:s nya reklamfilm ovan. I den får vi se amerikanska fotomodellen och TV-profilen Gigi Hadid kliva in i en av fem synliga 

BMW M2 Coupé. Därefter blandas bilarna och reklamfilmsbetraktarna får frågan om de kan hålla ögonen på Gigi Hadid, med andra ord i vilken bil hon sitter i. På samma vis som en trollkarl säger ”Kan du hålla koll på bollen?” när han eller hon stoppar en liten boll under en av flera muggar för att sedan blanda dem.

Reklamfilmen, som även har kunnat ses på BMW Sveriges webbplats, har sedan den publicerades på YouTube den 14 april 2016 sett över 14 miljoner gånger och nu har den fällts av Reklamombudsmannen i Sverige då den anses vara könsdiskriminerande och kränkande för kvinnor.

Bakom anmälan till stiftelsen Reklamombudsmannen står Sveriges Kvinnolobby som anser att det är fel att använda modellen Gigi Hadid som blickfång i reklam för en bil och att frasen ”Kan du hålla ögonen på Gigi?” är objektifierande och sexualiserande.

”Även om fotomodellen kör en av bilarna så använder BMW uppenbart henne som blickfång. Det är dessutom irrelevant för produkten att hon bär kort klänning och höga klackar”, skriver Sveriges Kvinnolobby enligt Dagens Media.

BMW Sverige är inte eniga med Sveriges Kvinnolobby och deras sätt att se på reklamfilmen utan hävdar att den tyska biltillverkaren från München i sin kommunikation av varumärket vill nå en bred publik genom att anpassa sina budskap och använda sig av olika samhällsaktuella personer i samband med produkterna. Att de valde Gigi Hadid beror bland annat på att hon har över 20 miljoner följare på sociala medier och att BMW på så vis viralt når ut till väldigt många människor.

Reklamombudsmannen gick dock på Sveriges Kvinnolobbys spår och finner filmen med tillhörande texter och uttalanden sexistisk. Enligt Reklamombudsmannen har framställningen av Gigi Hadid inte någon koppling till produkten som marknadsförs, vilket anses vara allmänt kränkande för kvinnor. Reklamen sägs strida mot artikel 4 första stycket i Internationella Handelskammarens regelverk och är därmed könsdiskriminerande.