BMW fortsätter med förbränningsmotorer i många år till
Bensin- och dieselmotorernas död ser inte ut att äga rum än på många år. Tvärtemot flera andra biltillverkares uttalanden säger BMW att de fortsätter satsa på förbränningsmotorer åtminstone långt in på 2030-talet.
EU har tagit beslut om försäljningsförbud av bensin- och dieselmotorer från och med 2035, även om bland annat Tyskland har börjat ifrågasätta beslutet. Flertalet biltillverkare har uttalade mål om att fasa ut tillverkning och försäljning av förbränningsmotorer för att satsa på eldrift. Volvo har som mål att enbart sälja elbilar från och med 2030 och nyligen sa Volvo-chefen att det är osmart att gå mot en elektrisk framtid och samtidigt satsa på bensin- och dieseldrivna bilmodeller. Audi har sagt att de inte vill utveckla fler förbränningsmotorer från och med 2026 och att de från 2033 inte längre tänker sälja motortypen – med undantag för Kina.
BMW satsar också elektriskt och exempelvis redan nästa år ska företagets motorfabrik i hemstaden München tillverka enbart elektriska drivlinor medan tillverkningen av förbränningsmotorer förflyttas till fabriker i Österrike, England och Kina. I BMW:s klassiska bilfabrik i samma stad tillverkas i dag elbilsmodellen i4 och under 2023 ska minst 50 procent av fabrikens tillverkning bestå av eldrivna fordon.
Men BMW:s satsning på framtiden är inte enbart elektrisk. BMW:s styrelseordförande och vd Oliver Zipse, som tidigare har varnat för att förbud av förbränningsmotorer kan ge oönskade effekter, är skeptisk till att fastställa ett datum för då bensin- och dieselmotorer ska fasas ut.
– Det kan finnas konkurrenter som vill inskränka sin mångfald och därför har slagit sig in på en utfasningskurs (utfasning av förbränningsmotorer, reds anm). Jag kan bara säga; det är inte vår idé, säger Oliver Zipse.
Enligt tyska Handelsblatt kommer BMW att modernisera sina fyr-, sex- och åttacylindriga motorer, och då inte bara bensinmotorer utan även dieseldrivna. Tanken är att denna ”nya generation” motorer ska kunna erbjudas långt in på 2030-talet och då framför allt på marknader som USA och Kina, två länder som ännu inte har tagit beslut om att fasa ut förbränningsmotorer. Dessa båda länder är väldigt viktiga för BMW i och med att de står för över hälften av företagets totala försäljningsvolym. I exempelvis Kina utgör de eldrivna modellerna ungefär fem procent av totala försäljningen, klart mindre än på andra marknader.
Andel elbilar
Försäljningssiffror för 2022.
BMW 9,0 %
Totalt: 2 399 636
Elbilar: 215 755
Audi 7,3 %
Totalt: 1 614 230
Elbilar: 118 200
Mercedes 5,8 %
Totalt: 2 043 900
Elbilar: 117 800
Källa: Handelsblatt och BMW
Det är framför allt i BMW:s X-modeller (suvar) som framtiden för förbränningsmotorerna ser som ljusast ut. Enligt Handelsblatts kontakter inom BMW ser företaget att X-modellerna, då främst de Spartanburg-byggda modellerna X3, X4, X5, X6 och X7, kan rulla vidare med bensin- och dieselmotorer under huven långt in på nästa årtionde. Om några år, 2027 för att vara mer precis, ska modellerna börja baseras på en ny plattform som ska kunna hantera alla typer av drivlinor, även elektriska.
BMW tror på en blandad drivlinepalett med elmotorer, laddhybrider, bensinmotorer, dieselmotorer och vätgasdrivna bränsleceller som driver elmotorer. Sistnämnda har de nyligen visat upp i form av iX5 Hydrogen, en bil som vi provkör i kommande nummer av Teknikens Värld och som även dyker upp här på webben.
En fördel som BMW ser i att erbjuda bilmodeller med flera olika drivlinetyper är att en bredare kundskara lockas vilket leder till att antalet tillverkade bilar blir större vilket i sin tur kan leda till att ny och dyr teknik blir billigare att implementera i och med att den fördelas över ett betydligt större antal bilar.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se