Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Alpina

BMW köper Alpina

BMW och Alpina har en lång historia tillsammans, men nu står det klart att BMW köper varumärket Alpina av det i sammanhanget lilla familjeföretaget.

I dag meddelar BMW Group och Alpina Burkard Bovensiepen GmbH att förstnämnda har köpt varumärket Alpina vilket gör att det familjeägda företaget, som har byggt och förädlat BMW-bilar sedan 1965, får använda sin kunskap till något annat, dock under annat namn än Alpina men med Bovensiepen i behåll då det är familjenamnet (efter grundaren Burkard Bovensiepen).
Men innan det sker ska det lilla företaget med knappt 60 anställda fortsätta bygga lyxiga prestandabilar med BMW-emblem i ytterligare några år. Gällande avtal mellan BMW och Alpina löper fram till 31 december 2025. Därefter riktas blickarna mot något annat inom mobilitet.

Alpina B10 BiTurbo.Alpina B10 BiTurbo.Alpina B10 BiTurbo.
Alpina B9 3,5.Alpina B9 3,5.Alpina B9 3,5.
Alpina B12 5,7 Coupé.Alpina B12 5,7 Coupé.Alpina B12 5,7 Coupé.
Alpina B7 Turbo Coupé.Alpina B7 Turbo Coupé.Alpina B7 Turbo Coupé.
1 AV 4
Alpina B10 BiTurbo.
2 AV 4
Alpina B9 3,5.
Foto: Silverstone Auctions
3 AV 4
Alpina B12 5,7 Coupé.
4 AV 4
Alpina B7 Turbo Coupé.
Foto: Tom Wood / RM Sotheby's

– Med överlåtelsen av varumärket Alpina sätter familjeföretaget Bovensiepen kurs för framtiden. Vi kommer att fortsätta vår fars livsverk och hans arv genom att investera i det lika välkända Bovensiepen-namnet. Med vår djupa expertis och kunnighet kommer vi att fortsätta att få ut andra men imponerande mobilitetserbjudanden på marknaden. Vår familj, våra anställda, kommer att fortsätta att stå för teknisk kvalitet av högsta standard. Vår tillverkningsverksamhet kommer med tiden att förvandlas till ingenjörstjänster. Genom denna strategiska omorganisation tryggas företagets verksamhet i Buchloe långt in i framtiden, säger Alpina Burkard Bovensiepens vd Florian Bovensiepen.

Alla Alpina-modeller byggs inte hos Alpina Burkard Bovensiepen GmbH i tyska Buchloe. Exempelvis XB7 (bilden) byggs parallellt med suven X7 i BMW:s fabrik i amerikanska Spartanburg.Alla Alpina-modeller byggs inte hos Alpina Burkard Bovensiepen GmbH i tyska Buchloe. Exempelvis XB7 (bilden) byggs parallellt med suven X7 i BMW:s fabrik i amerikanska Spartanburg.Alla Alpina-modeller byggs inte hos Alpina Burkard Bovensiepen GmbH i tyska Buchloe. Exempelvis XB7 (bilden) byggs parallellt med suven X7 i BMW:s fabrik i amerikanska Spartanburg.
Alla Alpina-modeller byggs inte hos Alpina Burkard Bovensiepen GmbH i tyska Buchloe. Exempelvis XB7 (bilden) byggs parallellt med suven X7 i BMW:s fabrik i amerikanska Spartanburg. Foto: Alpina

Även om affärsinriktningen till stora delar blir en annan från och med 2026 kommer framtida Alpina Burkard Bovensiepen GmbH fortsätta att producera och tillhandahålla försäljning av Alpina-delar för eftermarknaden.

Köpesumma och andra detaljer kring affären har inte offentliggjorts.