Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: BMW

BMW kraftsamlar i USA

BMW har meddelat att man avser investera 1,7 miljarder dollar i South Carolina, USA, för att framtidssäkra sin produktion av elbilar.

BMW:s fabrik i Spartanburg, South Carolina, kommer att genomgå en rejäl förvandling för att rustas för produktion av elbilar. Nyligen meddelade Oliver Zipse, BMW Group Chairman of the Board of Management, vid ett event vid fabriken i Spartanburg att BMW avser investera en miljard dollar (motsvarande nästan 10,9 miljarder kronor) för att ge den nu 30 år gamla fabriken vad som behövs för att möta framtida produktionsutmaningar. I dagsläget tillverkas upp till 450 000 bilar där årligen och fabriken är arbetsplats för över 11 000 människor.

BMW-chefen Oliver Zipse.BMW-chefen Oliver Zipse.BMW-chefen Oliver Zipse.
BMW-chefen Oliver Zipse. Foto: Rainer Haeckl

– Under decennier har fabriken i Spartanburg varit en hörnsten i BMW Groups globala framgång, sade Oliver Zipse i samband med lanseringen av investeringspaketet. 

– Framöver kommer fabriken också att vara en viktig drivkraft för vår elektrifieringsstrategi, och vi kommer att tillverka minst sex helelektriska BMW X-modeller här senast 2030, sade Oliver Zipse.

Resterande 700 miljoner dollar (motsvarande 7,6 miljarder kronor) är öronmärkta för en ny batterimonteringsfabrik som ska ligga i Woodruff, inte långt från bilfabriken i Spartanburg. Samtidigt meddelas också samarbetet med den lokala producenten av battericeller, Envision AESC, som kommer bygga en ny tillverkningsanläggning i South Carolina för att kunna mätta BMW:s behov av battericeller. Enligt pressmaterialet från BMW ska Envision AESC:s nya fabrik ha en tillverkningskapacitet på 30 GWh årligen. Envision AESC bygger även ytterligare en ny fabrik i Kentucky med planerad tillverkningskapacitet på 40 GWh.