Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW lägger order på Northvolt-batterier värd 20 miljarder

Svenska batteritillverkaren Northvolt med fabrik i Skellefteå har fått en order värd över 20 miljarder kronor. Beställare är BMW Group.

BMW Group satsar hårt på elektriska fordon och så sent som för bara några dagar sedan presenterades elbilen iX3. BMW har sedan tidigare skrivit mångmiljardkontrakt med batterileverantörerna CATL och Samsung SDI för att kunna förse sina elektriska fordon med nästa generations batterier.

Nu har de även skrivit ett långtidskontrakt med svenska batterileverantörer Northvolt som just nu uppför sin första batterifabrik – Northvolt Ett – i Skellefteå. BMW har sedan tidigare, med flera andra bolag, gått in med kapital i Northvolts-satsning.

Avtalet med Northvolt är värt två miljarder euro, motsvarande 20,7 miljarder kronor, med 2024 som startår för batterileveranserna.

BMW lyfter fram Northvolt som en viktig partner i det tyska företagets satsning mot framtidens mobilitet, där Northvolt erbjuder 100 procent hållbar produktion tack vare att den är vind- och vattenkraftbaserad. I dag kan upp till 40 procent av en elbils totala utsläpp komma från batteriproduktionen, en siffra som BMW siktar på att sänka markant.

INTERVJU: Peter Carlsson – mannen bakom Northvolt

Utöver fabriken i Skellefteå, som alltså är under uppförande, har Northvolt ett forsknings- och utvecklingscenter i Västerås. En andra fabrik, Northvolt Två, ska uppföras i Tyskland, några mil sydost om Hannover. Den fabriken ska stå klar 2024 och ha ungefär hälften av den produktionskapacitet som Northvolt Ett siktar mot.