Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW, Mercedes och Audi vill köpa del i Nokia

De tre tyska biljättarna BMW, Mercedes och Audi försöker gemensamt köpa del i Nokia innan Google lägger beslag på det.

Det handlar om karttjänsten Here som Nokia i mitten av april hintade om att de ska sälja. Here används redan av biltillverkare som de tre redan nämnda, men även Ford, GM, Honda, Jaguar Land Rover och Nissan/Renault använder sig av Nokias kartor i sina navigationssystem.

För att försöka stoppa Silicon Valley-företag som Google, Apple eller Uber från att köpa upp Here går nu konkurrenterna BMW, Mercedes och Audi ihop för att köpa tjänsten, även kinesiska sökjätten Baidu ska vara delaktig i affären.

Enligt uppgift förbereder företagen ett officiellt bud till Nokia som troligen kommer att presenteras inom kort. Here värderas till drygt två miljarder euro, cirka 18,7 miljarder kronor.

Baidu är en viktig partner då de i nuläget kartlägger Kina som baserat på försäljning är världens största bilmarknad. Google är inte tillåtna att kartlägga Kina.

Enligt uppgift ska Nokia Here vara närmsta konkurrent till Google Maps baserat på dess exakthet och funktioner. Utförliga kartor är nämligen A och O för självkörande bilar.